Германският пилот на Ред Бул Себастиан Фетел бе наказан д астартира с 10 позиции по-назад от мястото, което ще си извоюва в квалификациитеза Гран При на Малайзия, освен това бе глобен и с 50 000 долара.

Техническите стюарди на пистата в Мелбърн прецениха, че той е причинил инцидент, който е можело да бъде избегнат, с Роберт Кубица от БМВ Заубер три обиколки преди края на състезанието в Австралия.

Полякът имаше по-стабилни гуми и се опитваше да задмина намиращия се на втора позиция Фетел, но германецът не отстъпи, болидът му откъсна предното крило на Кубица, който се завъртя и отчупи парче от предницата на колата на Ред Бул. Инцидентът причини моментално отпадане на Кубица, докато Фетел продължи да се движи със счупен носач на предна лява гума.

Фетел държеше второто място през цялото състезание, след като записа впечатляващо представяне на квалификацията. В БМВ обаче смятат, че ако не е била катастрофата, Кубица е можел да спечели състезанието, тъй като е имал по-добрите за момента гуми “медиум”, докато Фетел и Бътън са били заложили на “супер-софт”. През миналата кодина пилотът на Уилямс Казуки Накаджима отнесе същото наказание за предотвратим инцидент по време на Гран При на Австралия./БЛИЦ