ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Aдвoкат Людмил Рангелов коментира случая със смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев, който издъхна на 30 декември след полицейска гонка в Стара Загора. 

Дъщерята на наш шампион: Брутално убит е от полицаите! ВИДЕО

"Човекът е поставен с белезници, по очи, със свръх наднормено тегло върху него. Викал е, че се задушава. На видеото виждаме, че е поставен неестествено на тротоара. Може да е бил притискан силно, така че да не може да диша", коментира при гостуването в bTV адвокат Рангелов. 

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

"Отказът да се изпълни полицейско нареждане е нарушение. В такива случаи този човек трябва да бъде установен. В закона е записано, че при неутрализирането на този човек, когато се ползва физическа сила, тя трябва да бъде употребена, така че да се пази животът и здравето на лицето. Имам големи притеснения. Този случай много наподобява този с Ангел Димитров-Чората от 2005 година. Наказателното производство продължи близо 16 години с 10 различни съдебни акта, включително и такъв от Европейския съд по правата на човека. Тогава също ставаше въпрос за причиняване на смърт при задържане от полицията в резултат на асфиксия, каквато и сега е водещата версия на прокуратурата", обясни адвокатът.

Дойде най-лошата вест след гонката с ранен полицай в Стара Загора

"Всъщност сега прокуратурата не проверява действията на полицията, а причините за смъртта на гражданинa. Физическа сила при ареста е допустима, но тя се свежда до това на лицето да бъдат поставени белезници. Оттам нататък той е обезопасен. Всичко друго е свръхактивност", подчерта Рангелов.

"Прогнозата ми е, че това разследване няма да е леко", добави той.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!