ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

САЩ и Русия направиха сензационна размяна на затворници, съобщиха световните агенции.

Американската баскетболна звезда Бритни Гринър беше освободена от руски затвор и разменена за руския търговец на оръжие Виктор Бут, известен като "търговеца на смърт". Новината потвърди лично президентът на САЩ Джо Байдън.

"Преди няколко секунди говорих с Бритни. Тя е в безопасност. Тя е в самолета. Тя се прибира вкъщи", написа американският президент в "Туитър", показвайки и снимки от Овалния кабинет с нейната съпруга Шерел Гринър.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Бритни Гринър беше задържана през февруари на руско летище заради носене на масло от канабис, а руски съд я обвини през август за контрабанда на наркотици и я осъди на девет години затвор. Тя е двукратна олимпийска шампионка (2016 и 2020 година) и е считана за една от най-добрите баскетболистки в историята.

Размяната на Гринър с Бут се е състояла на летището в Абу Даби, потвърдиха от Вашингтон и от руското Министерство на външните работи.

Виктор Бут беше затворник в САЩ повече от 10 години, където излежаваше 25-годишна присъда за убийство на американски граждани и предоставяне на помощ на терористична организация. Неговите подвизи вдъхновяват филма "Lord of War“ от 2005 година.

ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК! 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК