Григор Димитров е карал като ненормален по една от най-опасните пътни отсечки във Франция. Това стана ясно, след като ескадронът за пътна сигурност сгащи нашия да шофира с около 180 км/час между Ница и Монако. Сред общо десетте спрени нарушителя бeше и друг тенисист - руснакът Даниил Медведев, с когото хасковлията си правил нелегална гонка. Двамата и останалите джигити били глобени с по 750 евро, а шофьорските им книжки също са отнети до второ нареждане.

Нашият и руснакът се прибирали следобед в събота, 1 август, към домовете си в Монако от Ница, където току-що било приключило участието им в демонстративен турнир. 29-годишният Гришо и пет години по-младият Медведев надули скоростите на 5 км след излизането от Ница, където почва магистралата А8. Хасковлията, който се има за нещо като прочутия пилот Емерсон Фитипалди, изхвърчал със 180 км/час от тунела „Пайон” при максимално позволени 110 км/час. Точно след него препускал руснакът, той шофирал бяло BMW.

Само на 500 метра по-нататък, на отбивката за община Трините, бил дислоциран екипът на пътната полиция. Френските катаджии завардили шосето за няколко часа, тъй като по същото време се провеждал събор на притежателите на „Ламборджини”, които се очаквало да фучат по магистралата. Вместо тях обаче, ченгетата пипнали Григор и Медведев.

Запознати с въпросната отсечка твърдят, че постъпката им е лудост. В този участък от 7 км са общо три тунела и един мост, а след това идва задължителното спиране на пункта за заплащане на пътна такса от 2,40 евро за влизане в княжество Монако. Очевидно, именно там е бил финалът на гонката.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Въпросният аутобан има черна слава на място с много катастрофи. Причината е, че точно оттам непрекъснато минават тежкотоварни камиони. „Пълно безумие е да се шофира така между Ница и Монако. Там много стават катастрофи дори и при нормално каране. Що за келешлък е това?”, коментира пред „Уикенд” български тираджия, пътуващ редовно по маршрута. На същото място през 1982 г. загина в катастрофа принцесата на Монако Грейс Кели.

Оказва се още, че Гришо и руснакът били сгащени от екип на ескадрона за пътна сигурност, ръководен от едно от най-печените пътни ченгета в региона. Това е офицерът Давид Русел, който допреди две години оглавявал моторизираната полиция като лейтенант. Заради безпощадността си към нарушителите той бил повишен в комендант на ескадрона. Пред вестник „Нис Матен” Русел разяснява за случая с Григор и останалите джигити: „През този участък камионите се движат с 50 км в час, затова всички трябва да бъдат много внимателни. Вместо това хванахме десет души да карат с по-висока скорост от позволената. На седем от тях отнехме разрешителните, тъй като шофираха с между 160 и 180 км в час”. Най-големият безумец дори развил 193 км/час, добавя още комендант Русел. Според него на същото място по време на пандемията, когато движението било по-разредено, отново са се провеждали нелегални гонки.

След като се оказали с временно конфискувани книжки, Гришо, Медведев и другите джигити нямало как да продължат към Монако. Наложило им се да звънят на приятели, и да чакат на пътя да ги приберат.

Според кода за движение по пътищата във Франция, Гришо е извършил нарушение от шеста степен, тъй като е шофирал с повече от 50 км/час над позволеното. По тази причина ще му бъдат отнети шест точки, когато му върнат книжката. Максималната глоба е 1500 евро, но трябва да бъде наложена от трибунал. Затова са го одрусали само с половината сума по бързата процедура. Същото е наказанието и на Медведев. При повторно тежко нарушение разрешителните ще им бъдат отнети завинаги. Предвидена е глоба за 3750 евро глоба, а има възможност и за конфискуване на автомобилите.