Кметът на Киев и бивш световен шампион по бокс Виталий Кличко предупреди германците, че войната скоро ще почука и на тяхната врата, ако не окажат нужната подкрепа на Украйна срещу Русия.

„Преди седмица четири руски самолета прелетяха над града и разрушиха тази фабрика. Това е така наречената „специална операция“ на руснаците срещу предполагаеми военни части. Но тази компания от векове произвежда вагони, включително за превоз на зърно. Но никога военно оборудване. Единственият смисъл, който виждам в атаката на тази компания, е да се умори от глад Украйна и цяла Европа. Войната ще почука и на вратата на германците“, сподели Кличко в интервю за „Билд“.

Близо месец нямаше атаки срещу украинската столица Киев и мирът сякаш се върна. Докато руските войски не изстреляха отново ракети към града преди седмица.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Животът се завърна в града, усеща се. В средата на март все още беше град-призрак. В града нямаше хора, нямаше автомобили. Сега животът се върна - но мирът е много крехък. Точно както са останали само руини от сградата, можете да видите, че този живот и мир също са много крехки, това може да се случи във всяка секунда. Сирените все още вият. Преди седмица четирите ракети кацнаха в Киев, в града. Небето над главите ни не е безопасно – Европа трябва да разбере това. Синьото небе, лятото – това е илюзия, че има мир. На няколкостотин километра оттук се водят ожесточени битки. Руснаците имат повече войници, повече артилерия и повече техника – затова спешно се нуждаем от подкрепа. Искам още веднъж да подчертая: ние не защитаваме само нашите семейства, нашите градове и нашата страна. Ние също така защитаваме ценностите на всяка западна демократична държава. Имаме нужда от подкрепа. Имаме нужда от боеприпаси, имаме нужда от модерни оръжия – отбранителни оръжия. Ако не дойдат скоро, повече украински герои ще загинат. Те се бият с прости оръжия срещу съвременните оръжия на руснаците. Трябва да защитаваме нашите войници и страната си – за това е важно да се снабдим с модерни оръжия. И пак подчертавам: това са отбранителни оръжия, ние само се защитаваме”, продължи кметът на Киев.

„Що се отнася до вината, много може да се избутва напред-назад. Но вината за тази война определено е на руската страна. Важно е да разберем, че ако паднем ние, ще паднете и вие. Ние сме свързани. Мирът, демокрацията – този красив свят се унищожава тук, в Украйна“, завърши Виталий Кличко.