Изключително тежки условия продължават да спъват опита на Атанас Скатов да покори К2 (8611 метра). Както е известно, алпинистът от Сливен е част от международната експедиция, целяща първото в историята зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. 

Скатов и колегите му са принудени да чакат в Базов лагер под К2, а силният вятър и температури, достигащи до -60 градуса, не позволяват атаката на върха.

"Скъпи приятели, времето е много лошо на Базов лагер. Духа силен вятър, температурите достигат до -60 градуса. Незнам дали на върха ще имам възможност да извадя и развея знамената, но днес при 40 км/час беше много трудно, и то само на 5250 метра височина върху ледника", обясни Скатов на страницата си във "Фейсбук". 

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)
 
"Благодаря най-сърдечно на всички, които допринесоха тази експедиция да стане реалност и България да има първо зимно участие на връх над 8000 метра, и то К2. Заедно напред и нагоре към върха", добави той.

8611-метровият К2 се намира в планинската верига Каракорум, част от Хималаите.

Скатов се включи в една от най-големите международни експедиции през последните години за зимно изкачване на втория по височина връх на планетата. Нито един от 30-те опита през декември, януари или февруари, първият от които е направен още през 1987г., не е бил успешен. 

42-годишният Скатов до момента е изкачил десет осемхилядника, а за постигане на Хималайската корона му остават К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.