Спортният министър Красен Кралев изрази мнение, че пълното затваряне на държавата няма да помогне при дифузното разпространение на коронавируса в страната, което се наблюдава в момента. Той разказа в подробности как е преминало лечението му, след като беше диагностициран с COVID-19 в края на август. Кралев също така изригна срещу искащите властта и методите, които използват. 

"При пълен локдаун ще има тежки последици за психиката на хората, защото стресът от едно тотално затваряне вкъщи е огромен. Приложените в момента икономически и противоепидемични мерки са абсолютно адекватни. Вървим на прав път", каза Кралев в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

"В обществото има поляризиране на мнението относно тежестта на противоепидемичните мерки. Някои искат по-твърди мерки, други искат по-либерални. Това се дължи на факта, че през последните 7-8 месеца опозицията разви бясна кампания срещу усилията на правителството да се справи с кризата. Всички те говореха как вирусът е опит да се затворят устите на хората, да се попречи на свободата на словото, да се спрат протестите. Според тях изкуствено се завишаваше броят на болните от коронавирус. Твърдяха, че това е световна конспирация, за да се подчини населението. Известни журналисти пишеха за диктатура, за насаждане на страх. Съвсем нормално е след такава яростна кампания, населението да е разделено относно мерките. Но виждаме, че колкото повече пандемията се разраства, толкова повече доверието в мерките, които сме взели, също нараства, защото през цялото това време здравната система имаше време да се подготви. Един от основните проблеми е и липсата на световен протокол за справянето с болестта. Във всеки момент препоръките за терапиите се сменят. В началото лечението беше с едни медикаменти, след това се препоръчваха други. Има различни становища във времето. Въпросът е, че ние трябва да сме адекватни във всяка една ситуация. В момента лекарите са далеч по-подготвени. Познават и усложненията и начина, по който трябва да се третира заболяването. Аз смятам, че можем да имаме пълно доверие за това, че те ще се справят”, заяви Кралев.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Красен Кралев сподели и как е преминало неговото лечение, след като беше диагностициран с COVID-19 в края на август. “Първо се обадих на личния си лекар д-р Драгиев, който се справи блестящо и ми предписа терапия. След 3-4 дни получих усложнение и трябваше да постъпя в болница. Минах по целия път на клиничната пътека, по който всеки един български гражданин минава. Бях лекуван във Варна в специализираното интензивно респираторно отделение, което беше запълнено на 50% от капацитета си. Лежах, където лежат всички болни. Лекуваха ме с всички лекарства, които се дават и на останалите. Лекуваха ме с 4 вида антибиотици, антикоагуланти, кортикостероиди, инсулин, хранителни добавки и витамини, които всеки един български гражданин може да си закупи в аптеката. Нищо по-различно и по-специално нямаше в моята терапия. Това, което беше за всички останали, това беше и за мен. Същото отделение, същите легла, същите лекарства. Останалото са спекулации по темата. Имам чувството, че някои хора толкова много са се вторачили във властта, толкова много я искат, че преминават всякакви граници в манипулациите си”, заяви Кралев.

Той коментира и решението да бъде забранен достъпът на зрители до спортни мероприятия. “България беше една от страните, които първи разрешиха и допуснаха публика на всички спортни събития, не само на футболните срещи. Видя се, че има места, където дисциплината е безупречна и мерките се спазват, но се видя, че има и фенове на няколко клуба в България, които демонстративно не спазваха мерките. Имаше демонстрирано неуважение към тях и неразбиране на компромиса, който беше направен и заради това се стигна до тук. Аз съм категоричен, че ако мерките се спазват риск от зараза няма” каза министърът на младежта и спорта.
        
Той отбеляза, че тенис турнирът Sofia Open 2020 може да служи за пример по отношение на спазването на противоепидемичните мерки от страна на състезатели и зрители. “Аз присъствах по време на целия турнир и видях с очите си, че всичко протече по безупречен начин”, заяви Красен Кралев. “Дали сме възможност на всяка федерация да реши как ще процедира с първенствата до края на годината. Например БФС взе решение първенствата при подрастващите да спрат, защото там няма изискване преди всеки мач или веднъж месечно да има PCR тестове. Такова решение взеха и в плуването. Аз адмирирам тези решения”, допълни той.
        
Според министъра правителството е взело правилно решение по отношение на режима в българските училища. “Децата не боледуват, а са само разпространители на заразата. Не искам да залитаме в крайност, а обществото е разделено на тази тема. Едните казват, че децата трябва да ходят на училище, другите казват, че не трябва. Лично на мен най-много ми допада решението по-малките да имат присъствена форма на обучение, а по-големите, от 5 до 12 клас, биха могли съвсем спокойно да са на дистанционно обучение. Съгласен съм с констатациите, че дистанционното обучение не може да замести по никакъв начин класическото обучение, защото тук говорим освен за образователния процес и за социализацията. Изолирането на децата вкъщи ще им се отрази сериозно и на психиката, но трябва да имаме по-голямо доверие на мерките, които взимат здравните власти, защото се налага всеки ден да се взимат много бързи и тежки решения. Няма как едно такова решение да се хареса на всеки”, каза Кралев, който взе отношение и по темата Северна Македония. “Моята позиция не може да бъде по-различна от тази на правителството и на мнозинството от българския народ. В Скопие от дълги години водят брутална антибългарска кампания. Стигнахме до крайни ексцесии и горене на българския флаг, обясняване, че ние сме фашистки окупатор, въпреки че сме съюзници със северномакедонците в НАТО. Категорично ние трябва да защитаваме националния си интерес. От тях зависи дали ще подпишат споразумението с България. Все пак ние трябваше да решим този проблем преди началото на преговорите за влизане на Северна Македония в ЕС, но това е липса на такава стратегия спрямо западната ни съседка повече от 25 години. Едва през 2017 година Бойко Борисов започна да води диалог със северномакедонците по тази тема. Представете си, че утре приемем техните позиции за влизането в ЕС. Това значи, че може да останем без част от нашата история. Например цар Самуил не може да го наречем български цар, не може да наречем българската държава от края на X и началото на XI век българска държава. Съответно неговите наследници Иван Владислав и Гаврил Радомир също не могат да бъдат наречени български царе. Това е недопустимо. Ние сме длъжни да защитаваме националния си интерес и виждате, че тази политика и позицията на правителството се подкрепя от повече от 85 процента от българското население”, каза Красен Кралев.
        
Той допълни, че България е подхождала с доверие, толеранс и търпение към Северна Македония в продължение на много години. “Знаеше се, че там се води агресивна антибългарска кампания. Северномакедонците хитруваха на дребно. Включително мислеха, че през ЕС ще могат да окажат натиск върху България, което е невъзможно, разбира се. Може би през този период от 30 години трябваше ние по-активно да обясняваме нашата позиция и да се води малко по-мащабна и разяснителна кампания, но не е късно. Аз мисля, че усилията на правителството да разясни проблема ще се увенчаят с успех. Постепенно се изясняват нещата. Колкото по-рано приключи този казус, толкова по-добре за северномакедонците”, завърши Кралев.

Красен Кралев коментира и предстоящите през 2021 г. парламентарни избори. “Ние сме длъжни да защитим политиките, които сме провеждали през последните години. Длъжни сме да се борим за победа. Моите очаквания са свързани с това. През последните месеци, въпреки че бяхме в много тежка политическа ситуация и подложени на непрекъснати атаки от нашите опоненти, успяхме да съхраним основното си ядро от симпатизанти. ГЕРБ има все още голямата подкрепа от населението и въпреки тежката ситуация сме първа политическа сила. Нещата след 5 месеца ще изглеждат коренно различни. Има много хора, които ни вярват. Потенциалът, който все още може да ползваме е сред хората, които търсят сигурност, които усещат в нас устойчивост в прокарваните политики. Това е средното поколение като доходи и като социален статус. Но според мен основният ключ към следващия мандат ще бъде успешното справяне с пандемията. Всичко ще мине през тази призма. Ако успеем да се справим с тази изключително тежка ситуация, в която нито едно българско правителство до сега не е било поставяно през последните 30 години, хората ще ни гласуват доверие”, завърши Красен Кралев.
 

 

Няма спекулация с тестовете на футболистите. Изисквам от председателя на Медицинската комисия към БФС д-р Михаил Илиев...

Публикувахте от Krassen Kralev в Събота, 21 ноември 2020 г.