Сърдечен арест е причината за кошмарната сцена на двубоя от Евро 2020 между Дания и Финландия (0:1), в който звездата на домакините Кристиан Ериксен колабира на терена, а срещата беше прекъсната за повече от час.

Смразяващият момент можеше да доведе до отлагане на двубоя, но според президента на датската футболна федерация Петер Мьолер, Ериксен е говорил със съотборниците си по телефона и ги е убедил, че е по-добре и помолил да довършат мача.

 Winbet - победата е емоция! (18+)

В момента на футболиста се правят изследвания, за да бъде установена точната причина за проблема му.

Главният лекар в Сърдечния център на болницата Rigshospitalet, в която е Ериксен - Йеспер Киерсгаард говори пред медиите и обясни по-подробно случилото се с футболиста.

"Ще направим ултразвуково сканиране на сърцето му, за да разберем какви са проблемите му. Може да става дума за инфаркт, вентрикуларна тахиаритмия или коронарна артериална болест на сърцето. Не е характерно за 29-годишен човек да бъде изложен на риск от сърдечен арест, особено в такава спортна форма като неговата.

Въпреки това има примери за спортисти, които получават кръвни съсиреци. Подобни могат да бъдат предизвикани от тежко физическо натоварване. В този случай обаче ще има болка в гърдите или друг вид дискомфорт.

Ще трябва да задържим Ериксен няколко дни в болницата, за да направим изследвания. Определено мисля, че ще живее, след като сърцето му е будно при преживян сърдечен арест", обясни лекарят, цитиран от tv2lorry.dk.