Сериозно напрежение в Хърватия предизвикаха думите на местния директор на Гражданска защита Дамир Трут, който призова притеклите се на помощ групи от футболни фенове да не посещават пострадалите от земетресенията места, тъй като с присъствието си по-скоро пречат, отколкото да помагат.

Думите на Трут ядосаха мнозина в интернет, а особено силно въздействие имаше постът на съпруга на участвал в спасителната акция футболен фен, представила се като Валентина Келкович.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Можете само да се срамувате от думите си, г-н Трут. Говорите за фенове, сред които е и мъжът ми (на снимката). Човек, който само чакаше да се успокоя и да се увери, че мога да се погрижа сама за децата, за да отиде да помага на пострадалите. 130-килограмов човек, който плака като малко дете, когато ми разказваше за ужаса, който преживяват хората.

Всички тези фенове отидоха да помагат с личните си коли, като даваха от собствените си пари, за да купуват храна и вода на пострадалите. Те обикаляха засегнатите райони от първия ден, а вас ви нямаше. Моята кола е мръсна отвън и отвътре, а вашата къде е? Вие сте срам за Хърватия", написа тя, а думите й получиха солидна доза одобрение в интернет.

От фен фракцията на Динамо Загреб Bad Blue Boys 1986 също изригнаха срещу шефа на Гражданска защита ден, след като майка просълзи социалните мрежи с благодарствено писмо към неизвестни момчета от агитката на столичния гранд, спасили сина й.

"Възможно ли е човек, който от години не е свършил нищо да говори така към хора, които са отишли да помогнат на други. Ало, шефе, по-добре млъкни. Ако не бяхме ние, хората още щяха да ви чакат и да почистват сами улиците и домовете си.

Видяхме хиляди снимки, на които помагаме на хората и нито една, на която създаваме проблеми. Какви са тези безсрамни лъжи, които изричате. Тук сме, защото вас ви нямаше. Ние не правим това за вас, а за хората, които вече ни благодариха. Свикнали сме да понасяме удари и да чуваме лъжи от хора като вас, които не могат нищо друго", написаха феновете на Динамо Загреб.