Мениджърът на загиналия при опит да покори втория по височина връх в света К2 Атанас Скатов - Мария Илиева направи интересни разкрития за фаталните последни дни и часове от живота му. Тя призна в интервю за в-к "Монитор" за лоша организация, която е попречила на Скатов да бъде 100% готов за тежкото изкачване.

"В нощта на 4 срещу 5 февруари се е наложило 21 човека да нощуват в три двуместни палатки. Това не им е дало възможност нито да спят, нито да си разтопят лед и пият вода, нито да се нахранят и стоплят. Физически Наско не е могъл да си почине, а е имало и огромно психическо напрежение вследствие на цялата неразбория в лагер 3 нощта преди инцидента. Не е имало кислород, както е било обещано от фирмата-организатор. Новите въжета не са били с еднакъв цвят от горе до долу, тоест не са били лесно разпознаваеми измежду многото стари. Имало е такива, които три седмици са били наранени или затрупвани от силен снеговалеж предвид лошото време. Алпинистите също изтъкнаха, че някои от ледените барове са били много разклатени и те трудно са издържали тежестта им. Аз лично, знаейки неговия опит от изкачени 11 осемхилядника, и достигането до почти 7500 м на зимния К2, не смятам, че става дума за елементарна грешка.", коментира Илиева.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Тя каза още, че застрахователната компания все още търси начин да не изплати сумата след трагедията.

"Едното им съображение е, че К2 се намира в област Кашмир, която те не са покривали като територия. А в застраховката пише много ясно, че става дума за зимно изкачване на К2, който винаги си е бил на едно и също място. Другият аргумент е ,че когато Наско е тръгвал, не се е разрешавало излизане от Германия във връзка с COVID-19. Той обаче заминава за К2 от България, което не е забранено в застраховката и също не е повод за отказ. Изходът не е ясен за момента", заяви мениджърът на Скатов.

Илиева каза още, че Скатов е имал здравословни оплаквания изразяващи се в това, че "половината ден му е топло, половината ден студено" и допълни, че проблемите са го преследвали от първия ден.

"Повръщаше, не можеше дори вода да поема, беше на антибиотик известно време. Това изпи силите на Наско, но все пак реши да пробва и както казах, достигнал е височина над 7500 м. Времето обаче се разваля по-рано от очакваното и ръководителят на експедицията е решил всички да слизат. Наско е тръгнал надолу и всъщност грешно решение не е взел, имайки предвид факта, че алпинистите , които тръгнаха нагоре с изключение на един, не се върнаха.

Оплака се от голямата мизерия в базовия лагер и че два дни по-рано почти си е бил тръгнал от експедицията, но така и не разбрах защо все пак е решил да тръгне нагоре. Поиска ми съвет дали да продължи и аз му казах, че трябва да прецени в зависимост от собственото си усещане за състоянието си и според времето. И че се надявам да вземе най-правилното решение, но не е нужно на всяка цена да прави опит. Каза ми ,че ще се чуем пак от лагер 3, но очевидно обстоятелствата там не са му позволили да се обади", разказа тя.