Скиорката Ева Вукадинова обяви, че се оттегля от националния тим на България. Тя съобщи в социалните мрежи, че няма как да продължи сътрудничеството с федерацията по ски и отбора заради "грубо отношение към жените като цяло, токсична среда и неизпълнени обещания за подготовка". 

Вукадинова е на 21 години и беше единствената българска скиорка на Олимпиадата в Пекин. В гигантския слалом тя завърши на 36-ото място, а в слалома, където участва с шина на ръката заради счупване, беше на 49-та позиция в първия манш, а във втория пропусна врата. 

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

"Много съм щастлива да обявя, че от днес вече не съм част от националния отбор на България. Решението ми да напусна тима е лично и заради токсичната среда. Тъжно е, но ще ми позволи да "дишам" повече и да се наслаждавам на живота и ските на максимум. 

Уморена съм всеки ден да чувам груби и сексистки коментари как женския спорт трябва да се забрани, как ние НИКОГА няма да сме достатъчно добри, как НИКОГА не инвестираме достатъчно, как НИКОГА не сме достатъчно слаби. Мога да кажа само, че уважавам безкрайно жените и момичетата, които продължават да търпят това", написа Вукадинова в социалните мрежи.

"Имах късмет да видя как работят останалите федерации и отбори, благодарение на моите родители, които обезпечиха обучението ми на високо ниво в ски академия в Австрия и ме изпратиха в чужбина преди години. Там видях хора, които се подкрепят и се забавляват, което не мога често да почувствам в моята страна. 

Тук виждам предимно клюки, омраза и завист. Най-тъжна ме прави това, че повечето талантливи спортисти са идвали и са си отивали през годините, жертвали са много, само защото някой им е казал, че не стават (което не е така). Много са минали през това, оплаквали са се и продължават да се оплакват (не само спортисти, но и треньори), но никой не говори открито. Аз обаче уважавам себе си. Това е тъжната истина, така се чувствам. Това е моята история", продължава скиорката. 

Вукадинова добавя, че няма да дава подробности за финансирането на тренировъчния процес. "Можем да говорим с часове", пише тя. 

В снимка към публикацията обаче пояснява, че обещанията за "подготовка, лагери, тренировки и т.н. не биват спазвани отстрана на длъжностните лица".

Вукадинова благодари на треньорите, които все пак са я мотивирали и са й помагали през годините. 

"Все още не зная дали ще продължа да се занимавам със ски или не, но със сигурност ще бъде много трудно", завършва спортистката.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eva Vukadinova (@evaalpin)