Хиляди работници са дали живота си при изграждането на стадионите около организацията за Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година, твърди английският вестник "Гардиън".

Според проучване на изданието над 6750 мигранти от Индия, Пакистан Непал, Бангладеш и Шри Ланка са починали в страната, която ще приеме следващия Мондиал. Умопомрачителната статистика, базираща се на информация от правителствени източници, сочи, че средно 12 мигранти от споменатите страну са умирали всяка седмица от декември 2010 година насам. Тогава улиците на Доха бяха изпълнени с екзалтирани фенове, които празнуваха, че Катар е избран за домакин на шампионата на планетата.

В посочените данни не са включени смъртните случаи от редица други държави, които също изпращат работници в Катар, като Филипините и Кения, а това означава, че черната статистика е още по-ужасяваща. Регистрираните смъртни случаи от последните месеци на 2020 година, също не са включени.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

В рамките на десет години азиатската страна проведе безпрецедентна строителна програма и в допълнение към седемте нови стадиона са завършени или са в ход още десетки проекти като ново летище, пътища, системи за обществен транспорт, хотели и цял нов град, който да приема финала на турнира.

"Въпреки че смъртните случаи не са категоризирани по професия или място на работа, твърди се, че много от тези работници, загубили живота си в Катар, са били назначени по всички тези инфраструктурни проекти" казва Ник Макгиън, директор на групата FairSquare Projects, занимаваща се със защитата на трудови правоотношения в Персийския залив.

„Много голяма част от работниците мигранти, починали от 2011 година насам, са в страната само и единствено, защото Катар спечели правото да бъде домакин на Световното първенство”, добавя Макгиън.