Легендарният вратар на на Ливърпул и Англия Рей Клемънс почина на 72-годишна възраст след дълго боледуване от рак, съобщават от местната футболна федерация. 

Клемънс стана три пъти европейски клубен шампион и пет пъти шампион на Англия по време на престоя си на "Анфийлд", като е смятан за един от най-великите вратари на своето време.

За "червените" той изиграва 470 мача във всички турнири, като печели пет титли на Англия, три пъти триумфира в турнира КЕШ и два пъти в Купата на УЕФА. Клемънс също така има една ФА Къп, една Купа на Лигата, една Суперкупа на Европа, както и пет победи за Черити Шийлд.

През март 1981 г. Клемънс взима участие в двата мача на Ливърпул срещу ЦСКА от четвъртфиналите на КЕШ. Тогава мърсисайдци бият с 5:1 на "Анфилд" и с 1:0 в София. След това на полуфинала английският тим елиминира и Байерн заради повече голове на чужд терен (0:0, 1:1), а на финала побеждава Реал (Мадрид) с 1:0.

През лятото на 1981-ва Рей Клемънс преминава в Тотнъм срещу 300 хиляди лири, като за "шпорите" изиграва 240 мача във всички надпревари. С лондончани той печели един път Купата на УЕФА, един път ФА Къп и веднъж Черити Шийлд.

За националния тим на Англия има 61 двубоя. След края на кариерата си той води една година Тотнъм, а след това е начело на Барнет - между 1994 и 1996 година.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)