Борислав Гарибов e младият скиор, който загина днес над Банско, след като беше пометен от лавина, научи БЛИЦ.

Както вече стана ясно, 18-годишният талант е състезател от националния отбор на България по фрийрайд

Фаталният инцидент се разигра по обяд под връх Тодорка.

Още от съвсем малък Борислав Гарибов, наричан Бобо от съотборниците си, трупа участия и подиуми във всички фрийрайд състезания и събития на българската сцена. Печелил е много стартове.

Последните три зими записва и първите си международни изяви на най-високия ранг състезания за младежи "Feeride Junior Tour 3 Stars***" в Австрия. Още за успехите му в страницата на националния ни отбор по фрийрайд - ТУК.

Гарибов буквално е израснал по склоновете на Пирин, където тренира по цяла зима.

Всички сме потресени от случилото се...
 
Екипът на БЛИЦ поднася искрени съболезнования на семейството на Борислав Гарибов!

Трагедията е огромна: Загиналият в Пирин е наш национал по фрийрайд

Борислав Гарибов (вдясно на снимката):


Oт Планинската спасителна служба написаха следното за фаталния инцидент: 

"Един млад човек загина днес при тежък лавинен инцидент в Бъндеришките улеи в Пирин, над Банско. Сигналът постъпи в Планинска спасителна служба при Български Червен кръст (ПСС при БЧК) в 11:28 ч. с обаждане по телефона на дежурен планински спасител от отряд Банско. Свидетел съобщава, че скиор е попаднал в лавина и има нужда от помощ. Веднага се организира група от трима спасители и спасително куче, които с моторни шейни успяват да достигнат до пострадалия за 10 мин. При пристигане на място констатират смъртта му, изкопават го от затрупалите го снежни маси, транспортират тялото и го предават на Спешна медицинска помощ и полицията.

В последните няколко дни имаше изключително много информация за сложната лавинна обстановка. Подценяването на условията в планината е една от най-честите грешки, които могат да доведат до много тежки инциденти, понякога и с фатален край. ПСС при БЧК предупреждава, че лавинната обстановка в планините продължава да е сложна и препоръчва да не се предприемат рискови излизания извън маркираните ски писти и зимни туристически маршрути.

ПСС при БЧК изказва най-искрените си съболезнования към роднините и близките на загиналия".