Игралият с Ивелин Попов в Спартак (Москва) холандец Куинси Промес, осъден за трафик на наркотици и нападение с нож, няма да бъде екстрадиран в Нидерландия след ареста му на летището в Дубай.

Бившият играч на Твенте, Севиля и Аякс е задържан на граничен контрол и му е забранено да се връща в Русия със съотборниците си от гранда от Москва. Промес е задържан, защото е избягал, след като е причинил пътнотранспортно произшествие в Обединените арабски емирства, а "Спорт Експрес" съобщава, че ще избегне затвора за това престъпление и ще бъде наказан с парична санкция.

"Проверихме докладите за ареста на Промес и научихме, че той е арестуван за местно престъпление, а не за престъпления, извършени в Нидерландия. Засега няма да отговорим на въпроса дали ще поискаме екстрадирането му или не", обясниха от нидерландската прокуратура.

Промес е изправен пред шест години затвор, след като беше установено, че е помогнал за контрабандата на 1300 килограма кокаин, а миналата година вече беше осъден на две години затвор за нападение с нож срещу братовчед си през 2020 г.

Руската преса предполага, че властите са се намесили на високо ниво, за да гарантират, че Промес ще се върне в страната, а няма да бъде екстрадиран в Нидерландия.

От 2021 г. Промес е част от Спартак (Москва), чиято фланелка носи и от 2014 до 2018 г. 32-годишният нападател има 50 мача за нидерландския национален отбор със 7 гола.