Футболистите от школата на Етър няма къде да тренират с настъпването на зимния сезон поради липсата на подходящи зали. Над 200 деца се подготвят при условия, които са истинско предизвикателство за техните треньори и родители, информира "Янтра днес". За проблема, който е от години и не може да му бъде намерено решение, алармираха именно родители на малките футболисти. 

“До миналата седмица децата играеха мачовете си в Шемшево, но след края на полусезона подготовката им става съвсем невъзможна поради липсата на зала в град като Велико Търново”, каза Доброслава Керекова, чиито син е от набор 2009 г. Такова е положението и за останалите възрасти.

"Наистина няма къде да тренират. Няма и една зала за тренировки през зимата, както за над 200 деца в школата, та даже и за мъжкия отбор", потвърди треньорът Стефан Данаилов, който води децата, родени 2009 и 2010 г. Продължава да се чака и направата на терена до Спортното училище, за който парите вече са отпуснати от държавата, но все още текат задължителните процедури по реализацията на проекта.

“Миналата година тренирахме в салона на Спортното училище, който беше под всякаква критика и беше дори опасен. Сега той е в ремонт. От Великотърновския университет ни разрешиха да ползваме спортната им зала, но по 3 ч. в седмицата. Те също имат свои спортни дейности и не могат да ни отделят повече. Дадоха ни часове за ползване, но тъй като там са и “Болярчета”, се наложи да си делим по 1 час с тях”, коментира Стефан Данаилов.

Треньорът говорил и с ръководството на ДКС “Васил Левски”, но залата рядко е свободна и до края на декември програмата й е натоварена.

“Разбирам ги родителите, в правото си са. И не е само за нас, всички групи в школата са в такава ситуация. Имах идея да ползваме поне закритата лекоатлетическа писта на стадион “Ивайло”, поне да правим тренировки за координация, но там пък активно я ползват лекоатлетическите клубове. Салоните на училищата също не можем да ползваме заради условията на приетата м.г. нова наредба на Общинския съвет”, сподели треньорът на малките етърци.

“Всички зали са отдадени на спортните клубове с дългосрочни договори, натоварени са с пълен капацитет, пълни са с деца до късните часове”, обясни управителят на ОП “Спортни имоти и прояви” Петко Павлов.

Треньорите в ДЮШ на Етър определиха ситуацията като “патова”. С желанието и старанието си децата заслужават по-добри условия за подготовка – от най-малките до по-големите, някои от които с резултатите си дори са в Топ 4 на България. А Велико Търново определено е длъжник на децата от “виолетовата” школа, които са си негови деца и неговото бъдеще.