Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Испания и Франция излизат от 21:45 часа тази вечер в 1/4-финал на Евро 2012. Това ще бъде четвъртата среща между двата тима на европейско първенство. Първата е от тях е на финала на Евро`84, а последната до момента се игра преди 12 години.
 
27 юни 1984 г.
Франция – Испания 2:0, Париж, „Парк де Пренс”


Франция печели първата титла от голямо първенство в историята си, след като на финала на домашното си европейско първенство побеждава Испания с 2:0. В грешник за „червените фурии” се превръща вратарят Луис Арконада, който допуска топката да мине под тялото му след изпълнен от Мишел Платини пряк свободен удар. „Петлите” мачкат по пътя си до финала, въпреки че на полуфинала отстраняват Португалия след продължения и два гола на защитника Домерг. Герой на тима е Мишел Платини, не само вкарал победното попадение срещу португалците минута преди края на второто продължение, но и задършил турнира с 9 гола. В групата испанците правят две равенства, а в третия мач побеждават ФРГ с 1:0 с гол в последната минута на Антонио Маседа. Истинският герой обаче е вратарят Луис Арконада. На полуфинала е отстранена Дания след дузпи. Решителният момент на финала настъпва в 57-ата минута. Съдията Войчех Христов е отсъдил фаул на границата на наказателното поле на Испания. Един срещу друг, разделени от стената, застават най-добрият футболист в Европа и на европейското първенство Мишел Платини и най-добрият вратар на турнира Луис Арконада. Звездата на Франция бие право в Арконада, но испанският страж допуска топката да мине под тялото му. Провалът на вратаря е наречен от испанския в. „Ел Паис”: „най-детинската грешка в историята на европейските първенства”. В последната минута Брюно Белон вкарва втори гол за Франция.
 
15.06.1996 г.
Лийдс, „Еланд Роуд”,
Франция – Испания 1:1
1996.jpgИспанците са в неизгодно положение преди мача. В първия си двубой на шампионата "ла фурия" направи 1:1 с България. Няколко часа преди сблъсъка с Франция България победи Румъния с 1:0 и си осигури предимство във временното класиране. Франция пък вече има една победа, след 1:0 над румънците. В деня на мача в Испания се говори за „черната котка в син екип”, тъй като загуба от „петлите” може да изхвърли „червените фурии” от европейското първенство. 
И двата съперника залагат на опитни защитници. За Франция в отбрана са Лизаразу, Блан, Герен (на мястото на контузения Десаи) и Англома. Испанската защита се състои от Лопес, Алкорта, Абелардо и Серхи, които са вещо командвани от Субисарета и Йеро. Мачът в Лийдс е скучен и рутинен. Малко след почивката има раздвижване. Юри Джоркаеф открива резултата след пас на Карембьо. Хосе Луис Каминеро обаче изравнява пет минути преди края. В последните мачове от групата Франция бие България с 3:1, а Испания печели срещу Румъния с 2:1. Така Франция и Испания продължават напред, въпреки равенството помежду им. Интересното е, че след това и двата тима отпадат след дузпи.  „Червените фурии” си тригват след четвъртфиналите, елиминирани от Англия, а „петлите” отстъпват на Чехия на полуфиналите.
 
25.06.2000 г.
Брюж, „Ян Брейдел”,
Испания – Франция 1:2



Четири години след мача в Лийдс Испания и Франция се срещат на четвъртфинал на Евро 2000. Развръзката на мача е в последните 15 минути на първото полувреме. В 32-ата минута Зинедин Зидан праща топката във вратата на Канисарес с хубав удар, но пет минути по-късно Мендиета изравнява от дузпа. Минута преди края Джоркаеф връща аванса на Франция (по това време световен шампион). Етническият арменец получава топката от Виейра и с десния крак стреля безпощадно в близия ъгъл на Сантяго Канисарес. Драмата в мача обаче тепърва предстои. Франция се вижда на полуфинал, когато минута преди края съдията Пиерлуиджи Колина дава дузпа за Испания за фаул на Бартез срещу Абелардо в наказателното поле. Раул обаче се поддава на напрежението и бие над вратата.
 
Последната среща между Франция и Испания на голям турнир беше на Мондиал 2006, когато на осминафиналите „петлите” спечелиха с 3:1 след голове на Рибери, Виейра и Зидан. „Червените фурии” тогава откриха резултата чрез Давид Вия. По този начин се затвърди тенденцията Франция да няма загуба от Испания на голямо първенство.