Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Европейски шампион, световен шампион, европейски шампион – с тяхната система на игра, наречена “тики-така”, испанците нямат равни на себе си в световния футбол. Какво обаче е всъщност “тики-така”? Кой го е открил и защо останалите не могат да го копират?

Испанците сами признават, че “тики-така” има отпратка към легендата на холандския футбол Йохан Кройф. Той самият измисля, показва и налага играта с къси пасове първо като играч през 70-те години на миналия век, а след това и като треньор в Барселона.

За така наречения стил на игра “тики така” (в превод: флипер топче) има само две прости правила:


1) Когато даден отбор притежава топката, тя не е в неговия съперник на терена
2) Когато играчите на отбора разиграват топката достатъчно дълго и имат много търпение, все някога неизбежно възникват положения за гол

Спазвайки тези правила, испанците понякога излизат на терена дори без истински нападател. Те обаче търпят често жестоки критики, както в началото на Евро 2012 в Полша и Украйна, че техният начин на игра е скучен и неатрактивен. В същото време обаче е безмислостно успешен!

Германското издание “Süddeutsche Zeitung“ пусна преди седмица страхотна карикатура: селекционерът на Испания Висенте Дел Боске е заспал веднага след първия съдийски сигнал на треньорската скамейка. След края на мача някой го буди и той пита: “С колко спечелихме?”

Убедителното 4:0 във финала срещу Италия бе всичко друго, но не и приспивно. “Тики-така” до съвършенство. И тук идва въпросът защо останалите национални отбори просто не копират този стил?

1. На повечето от тях им липсват страхотните изпълнители за този стил.
2. Такава подобна система не може да бъде заучена в който и да е било национален отбор. Това трябва да се направи на клубно ниво, както в Барселона, чийто играчи са част от ядрото на “Ла Фурия”.

Ясно е само едно: успешната история “тики-така” изглежда няма да приключи още дълго време....
Алфред Дракслер, “Билд”