Нали знаете какво гласи суеверието – когато се върнеш за нещо, после не ти върви. Същото се получи и със защитника на Португалия Бруно Алвеш на снощния полуфинал от европейското първенство срещу Испания (0:0 след редовното време и продълженията и 2:4 след дузпи).

Бранителят тръгна да бие третата дузпа, но малко преди да заложи топката, бе застигнат от Луиш Нани. Крилото на Манчестър Юнайтед върна сънародника си, взе кълбото и вкара от бялата точка. След като после Серхио Рамос отбеляза и дойде ред отново на Португалия, на мястото за изпълнение на дузпа застана пак Бруно Алвеш. Бранителят изглеждаше скован и напрегнат, сякаш предсказвайки ни, че ще се издъни. Така и се получи – защитникът на руския Зенит прати топката в горната греда.
 
Според някои медии в португалската преса Бруно е разбрал погрешно, че трябва да бие третата дузпа. И затова е тръгнал към вратата, където бе застигнат от Нани. Други издания твърдят, че Алвеш наистина е бил определен да изпълнява трети за португалците, но в последния момент селекционерът Пауло Бенто е наредил дузпата да бъде изпълнена от Луиш Нани.
 
Самият Бенто обаче разясни ситуацията: "Бруно Алвеш се обърка. Той си мислеше, че е негов ред да бие, а всъщност на ред бе Нани."

"Защо тогава Бенто позволи на Алвеш да изпълни четвъртата дузпа, след като момчето вече се беше разконцентрирало? И защо остави на Роналдо чак за петата дузпа?", контрират португалските журналисти.

“Оставете настрана суеверието. В случая подобна промяна влияе на психиката. И ако някой не е достатъчно хладнокръвен, в такива моменти губи самообладание и, казано метафорично, краката му се пълнят с олово. Бруно Алвеш не е от най-хладнокръвните футболисти и това се отрази върху неговото изпълнение. Беше сигурно, че Бруно няма да вкара дузпата”, коментират психолози.