Италианският национален отбор спечели снощи 14-ата рулетка при изпълнение на дузпи на финалите на европейски първенства. Половината от тези 14 мача са били четвъртфинали, пет пъти полуфинали са решавани с дузпи, веднъж мач за третото място. Един-единствен път победителят е определен след изпълнение на наказателни удари.

Италианците биха Англия с 4:2 при наказателните удари след 0:0 в редовното време, а на полуфинала на Евро 2012 ще се изправят срещу Германия. Проверка в историята на турнирите показва, че "адзурите" са попадали заедно с вчерашния двубой четири пъти в ситуация да бият от 11-те метра. Те имат две победи и две загуби.

Германците, които също се славят като почти безгрешни от бялата точка, имат едва два двубоя на дузпи на всички европейски първенства. През 1976 година на първенството в Югославия те отстъпват на Чехословакия, а през 1996-а на европейското първенство в Англия елиминираха домакините с 6:5, когато вратарят Андреас Кьопке парира удара на Гарет Саутгейт.

За първи път Италия изпълнява дузпи на собствен терен през 1980 година, когато отстъпва на Чехословакия с 8:9 след 1:1 в редовното време в спор за третото място на европейското първенство. Другата им загуба на еврофинали е на четвъртфинал преди четири години във Виена, когато испанците спечелиха с 4:2. Победите им са през 2000 година на полуфинал - 3:1 срещу Холандия, и снощи.

Англичаните също за четвърти път бият дузпи на Еврофинали. Единствената им победа е през 1996 година на четвъртфинал срещу Испания - 0:0 в редовното време и продълженията и след това 4:2. През 1996-а на полуфинала, през 2004-а, както и снощи те не бяха достатъчно точни и отпаднаха в рулетката на дузпите.