Италия ще се изправи пред най-големия си кошмар – “2:2”. Статистиката показва, че ако Хърватия и Испания завършат при този резултат, “адзурите” ще кажат “чао” на Евро 2012.

По ирония на съдбата именно 2:2 беше резултатът, който изхвърли Италия и от Евро 2004. Тогава тимът беше в една група с България, Дания и Швеция. Възпитаниците на тогавашния наставник Джовани Трапатони направиха 0:0 в първия си мач срещу Дания. През това време Швеция направи за смях България и спечели с 5:0. Във втория кръг “адзурите” и Швеция си поделиха по една точка – 1:1. Дания пък с лекота си взе своето срещу четата на Пламен Марков (2:0).

След първите два мача от груповата фаза на първо място беше Швеция с 4 точки и голова разлика 6:1. Дания държеше второто място с 4 точки и голова разлика 2:0. Италия се намираше на трета позиция с актив от 2 точки и голова разлика 1:1.

Решителни за крайния изход на групата обаче се оказаха третите мачове. Италия изстрада победата си срещу България. Мартин Петров откри резултата в края на първото полувреме след перфектно изпълнена дузпа. В 48-ата минута Перота възстанови равенството, а в добавеното време Касано донесе трите точки на тима си.

Другият двубой от групата също бе повече от драматичен. Томасон изведе Дания напред в 28-ата минута. Ларсон се разписа за Швеция. Отново Томасон възстанови аванса на "червения динамит" в 66-ата минута. Резултатът 2:1 стоя до 89-ата минута. Тогава Йонсон оформи крайното 2:2.

Така Италия остана на трето място в групата, въпреки че събра актив от 5 точки, колкото имаха и Швеция и Дания. Головата разлика на италианците от класирането между трите отбора обаче беше 1:1, докато Швеция имаше обща резултатност 3:3, а Дания – 2:2.

Тази вечер Италия се намира в абсолютно същото положение. И кошмарът 2:2 стряска всички фенове на “адзурите”. Че даже и Джовани Трапатони пак ще е на мача на "аздурите". Този път обаче като наставник на Ирландия. Но със сигурност и той ще следи с интерес дали Чезаре Прандели също ще стане жертва на страховития резултат 2:2.