Националният отбор на Украйна по футбол беше обвинен в употреба на допинг. Немският специалист Фриц Зьоргел обяви, че играчите са взимали дексаметазон по време на подготовката си за Евро 2012. Косвено доказателство за това е ситуация с тригодишна давност в киевския Арсенал, когато настоящият доктор на украинските национали Леонид Миронов е дисквалифициран заради непредпазливост: в допинг пробите на играчите е отчетен дексаметазон.
 
По време на подготовката на Украйна за европейското първенство беше изиграна контролна среща с Турция (0:2), която се проведе в Германия. След мача селекционерът Олег Блохин обяви, че част от футболистите са били с хранително натравяне. Според думите на доктор Миронов няколко играчи са отишли при него с оплакване в стомашно-чревния тракт, което дори в някои случаи е наложило промивка. Самият лекар и масажистът Сергей Мироненко също са почувствали отпадналост и същите симптоми. Заради хранителното натравяне, в което беше обвинен хотел в Инголщад, националите на Украйна са играли слабо и са загубили мача с Турция.
 
Инцидентът изглежда беше забравен преди днес германският антидопингов специалист Фриц Зьоргел да направи изявление пред “AZ Nurnberg”. В интервюто Зьоргел говори за теми, свързани с употреба на забранени вещества в леката атлетика и на “Тур дьо Франс”. В края му е зададен въпрос за симптомите в украинските играчи, на което той отговаря: “Мисля, че това е вторичен ефект от употребата на дексаметазон. Това е препарат от типа на кортизона, който има класически вторичен ефект – проблем със стомашно-червния тракт. Националният отбор на Украйна не е хванат в употреба на допинт на европейското първенство, тъй като лекарите много добре знаят какво и кога да дадат на футболистите.”
 
Още след случая в Инголщад бившият национал на СССР и екстреньор на Арсенал (Киев) Александър Заваров говори пред “UA-Футбол” за дексаметазон. “В Арсенал работех с доктор Леонид Миронов. В един момент целия отбор беше с хранително натравяне. Извикахме специалисти, те провериха всичко, от посудата, до храната и водата, която използвахме в базата. Оказа се, че такова натравяне няма. Беше направен извод, че докторът е давал на футболистите препарати за възстановяване, които е взел от Америка. Дали самият той не е знаел как да ги давал или препаратите са били развалени, не знам. Но тогава всички играчи имаха еднакви симптоми: световъртеж и гадене.”
 
През 2009 г. доктор Миронов е дисквалифициран за 9 месеца за небрежност, след като дексаметазон е открит в организми на беларуския халф на Арсенал (Киев) Александър Данилов. След изтичането на наказанието му Леонид Миронов изненадващо започва работа в Динамо (Киев), а паралелно с това и с националния отбор на Украйна. Дексаметазонът е хормонален препарат, който от 2008 г. се намира в списъка със забранени вещества на Световната антидопинтова агенция (WADA). Той помага за борба с болки и възпаление на ставите, но има уникални свойства за възстановяване след тежки тренировки и се чисти от организма само за няколко часа.