Всяко споменаване на думата футбол кара милиони фенове по цялата земя да настръхват. В съзнанието им веднага изплуват знаменитите мачове на любимите им отбори. Чувства на радост, на тъга, на изненада. Най-старото клише по адрес на играта гласи, че футболът е феномен, защото е непредвидим.

Евро 2012 обаче показа точно обратното. Първенството е живото доказателство, че традициите в най-популярния спорт в никакъв случай не са за подценяване. Те оказват огромно влияние върху всеки мач и отборите трудно успяват да избягат от своята карма. Доказателствата за решаващата роля на традициите започнаха още от първия ден на първенството и продължават и до момента. Ето 5 от тях:

1. Чехия и Русия правят резултатни мачове! – Второто доказателство за ролята на традициите във футбола също дойде в първия ден. Русия – Чехия завърши 4:1. До този момент двата тима нямаха мач помежду си, в който да не са вкарани поне две попадения. Традицията беше спазена.

2. Англия не може да печели мачове с дузпи! – Историческата истина за пореден път се потвърди по време на мача с Италия. Англия записа шеста поредна загуба след изпълнение на дузпи и пета поред.

3. Германия не се представя убедително срещу Италия! – Немците за пореден път се провалиха в мача си с Италия. Възпитаниците на Йоахим Льов бяха  основен фаворит за титлата, но съдбата имаше други планове. За това ги изправи срещу Италия. До момента Германия няма победа над “скуадра адзура” на голямо първенство… Италия победи с 2:1 и има баланс от 4 успеха и 4 равенства в общо осемте мача срещу Германия на финали на европейско или световно първенство.

4. Финалът не се повтаря! - До този момент няма случай, в който на две поредни европейски първенства на финала да се срещат едни и същи отбори. Преди 4 години заключителната среща на европейското първенство беше Испания – Германия. Немците обаче отпаднаха снощи и тази традиция също се потвърди.

5. До този момент няма случай, в който една държава да стане шампион в две последователни първенства! Испания може да стане първият отбор, постигнал това. Остава да се насладим на финала и да видим дали поне в него традицията няма да отстъпи.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ