Замърсени с високи нива на тежки химически елементи екипи на националните отбори, които ще участват на Евро 2012, се продават по магазините в Полша и Украйна, сочи изследване на Европейската асоциация за правата на потребителите.

Най-замърсени са екипите на съдомакина Полша, световния и европейски шампион Испания, Германия, Русия, Украйна, Италия, Франция, Португалия и Холандия. Във фланелките на тези отбори нивата на опасни химически елементи с доста над позволените от нормите в Европейския съюз.

В екипите на Испания, Германия, Украйна, Русия, Франция и Италия например има изключително завишени стойности на олово. На Португалия и Холандия пък количествата на никел са над допустимото.

Феновете на Полша са в смъртна опасност, след като в екипите на технич национален тим се съдържат огромни количества нонилфенол и тежки калаени съединения, които могат да повлияят токсично на централната нервна система.

"Фланелките на Полша буквално трябва да се извадят от пазара. Там опасните елементи са в толкова високи граници, че са наистина токсични. Феновете плащат до 90 евро за екип на любимия си отбор. Най-малкото трябва да получават поне безопасност. Наличието на толкова опасни химични елементи в продукти с толкова масова употреба е недопустимо. Така се заплашва и живота на потребителите, и околната среда ", заяви Моник Гойен, директор на Европейската асоциация за правата на потребителите.