Бившият халф на Милан и Байерн Марк ван Бомел обяви, че се оттегля от националния отбор на Холандия. „Лалетата” записаха най-срамната страница от футболната си история, след като загубиха всичките си срещи на Евро 2012 и завършиха на последно място в „желязната” Група “B”. Никога преди това „оранжевите” не бяха отпадали от голям турнир с 3 загуби още в груповата фаза. На Световното първенство в Италия през 1990 година те изхвърчат от турнира след 3 поредни ремита.

„Време е за една нова генерация. Имаме млади играчи и те могат да се развият до най-високо ниво. Холандският национален отбор ще остане завинаги в сърцето ми”, заяви Ван Бомел пред официалния сайт на Кралския футболен съюз на Холандия.

35-годишният дефанзивен халф напусна Милан след края на изминалия сезон и от следващия ще е съотборник на българския национал Станислав Манолев в ПСВ Айндховен. Най-големият успех в кариерата на Ван Бомел е достигането на финала на Мондиал 2010 в ЮАР, където Холандия загуби от Испания с 0:1 след продължения.