Исландия победи Англия с 2:1 на осминафиналите на Евро 2016. По този начин беше записана една от най-големите сензации във футбола в последните години. За англичаните това поражение вероятно е по-срамно и от загубата с 0:1 от САЩ на световното първенство в Бразилия през 1950 година.

За обикновените хора Исландия е известна предимно с две неща – многобройните гейзери и вулканите с трудни за произнасяне имена. Освен това островната страна беше първата в света държава, която имаше за министър председател човек, за когото открито се знаеше, че е гей – Йохана Сигурдартодир. Тя заемаше поста в периода 2007-2009 година. В последните месеци Исландия даде и друг достоен политически пример. Премиерът на страната Сигмундур Давид Гунлаугсон беше първият политик, подал оставка, след като името му се появи в скандалните документите „Панама Пейпърс“.

Футболът със сигурност не е сред нещата, с които Исландия беше популярна. Ето няколко интересни факта за исландския футбол, където клубовете са предимно аматьорски и голяма част от играчите имат професия, различна от спортните им занимания.

1.Исландия беше на 131-о място в световната ранглиста преди четири години, а днес е на 34-ата позиция в света. Това е първото участие на тима на голям турнир, а Исландия е най-малката държава достигала до четвъртфинал на толкова силен футболен форум.

2.Страната разполага със само 21 508 регистрирани футболисти, а Исландия е с население от едва 333 000 души, което два пъти колкото жителите на столичния ж.к. „Люлин“.

3.Националният стадион на страната „Лаугардалсвьолур“ има 9 800 седящи места, а пълният му капацитет е от 15 000 места.

4.Заради климата в страната Исландия разви футбола си благодарение на построените 11 футболни къщи, които под покрива си разполагат с пълноразмерен терен, съблекални, медицински център и трибуни. Тъй като преди осем години островът беше един от най-тежко пострадалите от глобалната икономическа криза и трите най-големи национални банки фалираха, строежът на тези къщи беше в застой.

5.Заради климатичните условия в страната има 22 отоплени открити игрища.

6.Единият от двамата селекционери на националния отбор – Хеймир Халгримсон, все още работи като зъболекар във Вестманеяр. Той ще изостави временно професията си след Евро 2016, когато сам ще застане начело на Исландия. Ларс Лагербек напуска след европейското първенство.

7.Близо 0,5% от населението на страната има документ за правоспособност за футболни треньори. Около 70% от тях имат лиценз УЕФА Б, а 23% разполагат с УЕФА А. Самата система за развитие на футболисти в страната препоръчва най-добрите футболисти от всяка възрастова група да се местят в по-горна група. До 16-годишна възраст момчетата и момичетата тренират заедно.

8.Един процент от населението на страната (над 3000 човека) присъства в Амстердам, когато Исландия победи Холандия с 1:0 през септември миналата година с гол от дузпа. След този мач Гуус Хидинк подаде оставка като селекционер на „лалетата“. В момента над 10% от жителите на острова са на европейското първенство във Франция.

9.Общо 16 исландци са играли във Висшата лига. От състава, който участва на Евро 2016, само Гилфи Сигурдсон от Суонзи се състезава в английския елит в момента.

10.Най-голямата победа на националния отбор е с 9:0 над Фарьорските острови през 1985 година, а най-голямата загуба е с 2:14 от Дания през 1967 година. Има бира „2-14” от исландската пивоварна „Борг Бругхус“, кръстена на въпросното поражение от датчаните.