Англия спечели трудно контролата си срещу Португалия с 1:0 на "Уембли", въпреки че гостите играха без звездата си  Кристиано Роналдо и в намален състав почти час. Хари Кейн се размина със сериозна травма, която можеше да го извади от шампионата при червения картон за Бруно Алвеш, а Рой Ходжсън определено има над какво да помисли преди първия сблъсък на тима му от Евро 2016 срещу Русия.

Уейн Рууни създаде първия реален шанс за гол в 23-ата минута, но ударът му с глава от големия пенал нямаше достатъчно сила.

В 35-ата минута Португалия остана с човек по-малко, след като Бруно Алвеш влезе с бутоните в главата на Хари Кейн. Ударът, за щастие размина лицето на нападателя, което можеше да му коства участието в шампионата на Стария континент. 

5 минути по-късно именно Кейн, след бърза контраатака, можеше до открие, но диагоналният му удар по земя бе уловен от вратаря на гостите.

Втората част премина изцяло под  господството на домакините, които притиснаха сериозно португалците, но така и не стигаха до попадение. Решителните 45 минути бяха наситени и с доста нарушения, продиктувани от изнервените албионци.

Гостите разчитаха на спорадични контраатаки, с които евентуално да спечелят срещата.  

В крайна сметка Англия се добра до победата в 85-ата минута, когато след изчистване от пряк свободен удар от страна на гостите, топката бе пусната към Рахим Стълинг по левия фланг. Той намери Крис Смолинг, който с глава заби неспасяемо за крайното 1:0.