Футболните маниаци го познават още преди да блесне на Евро 2016. Димитри Пайе до момента е голямата звезда не само на Франция, но и на първенството на стария континент. И не само заради двата си гола, първият от които изключително красив, а заради играта си и магическото боравене с топката.

Димитри Пайе е роден на 29 март 1987 година в градчето Сен Пиер, намиращо се на остров Реюнион. Островът е в Индийския океан и е владение на Франция.

Малкият Димитри се влюбва в топката още докато е на четири години. Тя също се влюбва в него и така се залепва за обувките му, все едно те са намазани с лепило. Техниката на Пайе е меко казано впечатляваща. Мъникът започва да тренира в местни отбори, където изпъква над всички млади футболисти. Това не остава незабелязано от френските клубове.

Когато е на 13 години, Димитри получава покана да стане част от школата на Льо Авър. Той обаче има един недостатък – много е затворен в себе си и трудно се адаптира в нова обстановка. Пайе изкарва четири години във футболната академия на френския тим, но в навечерието на рождения си ден получава „страхотен подарък”. Директорът на ДЮШ на Льо Авър му заявява право в очите, че е неперспективен. И го съветва да потърси някъде другаде късмета си, тъй като с футбола доникъде нямало да я докара... Всичко това се случва през в края на март 2003 година.

16-годишният Пайе се връща на родния си остров със сълзи на очи. Изхвърля всичките си топки от жилището си и не ще и да чуе повече за футбол.

Тогава се намесва баща му Антони. Таткото разбира болката на сина си, но е напълно убеден, че един ден всичко ще си дойде на мястото, защото Димитри притежава брилянтни качества. След три месеца Пайе е отново на терена. Заиграва в местния отбор Екселсиор, а през есента на 2004 година дебютира в мъжкото първенство на остров Реюнион. Записва 26 мача и отбелязва 11 гола. След което пристига нова оферта от Франция. Този път от Нант.

Димитри първоначално реагира отрицателно. Само като се сети за престой си там, косите му настръхват. Но отново идва влиянието на бащата. След въздействието на Пайе-старши младокът се качва на самолета и отлита за Европа. Години по-късно Пайе ще признае: „Аз се възродих благодарение на моя татко”.

Изкарва едноседмични проби в Нант, одобрен е и му предлагат договор. Пайе подписва и така започва неговата футболна одисея на френска земя. Първоначално не получава добра заплата. Това го принуждава да започне работа като продавач в магазин за спортни стоки. Впоследствие обаче парите нарастват, нарастват и добрите изяви на Димитри на футболното игрище.

Той остава в Нант две години, а през 2007-а е привлечен в Сент Етиен. След това носи екипите на Лил и Марсилия.

Местните футболни специалисти твърдят, че Пайе не успява да изпъкне в среда на конкуренция. В Лил той попада в сянката на Еден Азар и впечатли едва след продажбата на белгиеца в Челси. В първия си сезон в Олимпик (Марсилия) Пайе е резерва на Матийо Валбуена, който е основният плеймейкър на тима, и това явно го депресира. Едва след това Димитри показа истинските си качества.

Любопитното е, че преди да отиде в Уест Хям, французинът винаги блести чак във втория си сезон в отборите, където е играл.

През миналото лято той усети магията на Висшата лига. Всъщност, тя усети магията на Пайе. Французинът направи феноменален сезон с екипа на „чуковете”, които го купуват от Марсилия за 10,7 милиона паунда.
Димитри отбеляза 9 гола, от красиви по-красиви (особено от специалитета му – пряк свободен удар), записа и 12 асистенции. А фамозните му отигравания бяха често повтаряни в репортажите на „Скай Спортс”.

Пайе можеше да се отчете с още попадения и голови пасове, ако не бе контузията, която го извади от игра за 2 месеца. Той получи травма в мач срещу Евертън на 7 ноември 2015 година и се завърна на терена на 12 януари.

Благодарение на силния си сезон на Острова геният Пайе впечатли селекционера на Франция Дидие Дешан. Халфът логично получи повиквателна за Евро 2016 и още по време на контролите доказа, че мястото му не е само сред разширения състав, а в стартовата единайсеторка. А на самото европейско всички се убедихме за уникалните умения на Димитрий – головете му срещу Албания и Румъния бяха истинска наслада за окото.

Любопитното е, че дебютът му с екипа на „петлите” е на 9 октомври 2010 година отново срещу Румъния. Тогава той заменя в 86-ата минута Карим Бензема. Впоследствие е викан не толкова често и обикновено е със статут на резерва.

Заради изявите си в Уест Хям обаче Пайе се превърна в титуляр за Франция, а отличният му старт на Евро 2016 го бетонира сред единайсетте избраници на Дидие Дешан.


Сега пред Димитри има два въпроса – дали ще остане при „чуковете” и дали ще прегърне европейската титла. Първият въпрос почти има отговор, тъй като Пайе вече е в полезрението на редица европейски грандове. Най-напорист е Реал (Мадрид), чийто треньор Зинедин Зидан иска на всяка цена да привлече своя сънародник на „Бернабеу”.

Като стана дума за Зизу, ще припомним на финала на този материал какво пеят феновете на Уест Хям за любимеца си: „Имаме Пайе, Димитри Пайе, той е славен човек, той е по-добър и от Зидан!”...
БЛИЦ СПОРТ