От началото на Евро 2016 една от любимите музикални теми на много футболни фенове беше песента „Freed From Desire!“ на италианската изпълнителка Гала, която беше хит в средата на 90-те години. По-точно версията на един фен на Уигън за северноирландския национал Уил Григ. Едва ли има запалянко, който в дните от началото на европейското първенство да не си е тананикал песничката за Уил Григ, който е под пара и пак ще вкара. Фенският хит стана толкова популярен, че влезе в Топ 10 на британската музикална класация.

Сега се задава поредна версия на популярна песен, която най-вероятно ще завладее неутралните привърженици на футбола. Става дума за хип хоп хита от 80-те години „Push It“ на американките от Солт ен Пепа (Salt ‘N’ Pepa). Новата версия е написана от уелската брас формация „The Barry Horns“ и е посветена на Хал Робсън-Кану. Същият този нападател, който вкара победния гол за историческия успех на Уелс срещу Словакия (2:1) във втория ден на европейското първенство, а в петък вечерта прати белгийските защитници за зелен хайвер, вкарвайки за 2:1 при победата на „драконите“ с 3:1 на четвъртфиналите.

Песента за Хал Робсън-Кану няма никакъв особен текст, а само на припева се повтаря: „Хал... Робсън... Хал Робсън-Кану...“. Иначе групата „The Barry Horns“ е съставена от 11 членове, всичките фенове на националния отбор на Уелс. Самото име на бенда е свързано с уелския футбол, тъй като носи името на бившия национал Бари Хорн. Групата дори е обявила своя мисия в пет пункта, която носи името „Барифесто“. Точките включват: 1.Да обединим уелския футбол със силата на тромбите; 2.Да вкараме мелодии на трибуните; 3.Да донесем надежда, където дори и математически е невъзможно; 4.Да заменим пластмасовите тромби с месингови; 5.Да печелим в живота, когато не можем да печелим на футбол.

Групата е направила кавърверсии и на други популярни хитове в чест на уелския национален отбор. Такива са „Can't Take My Eyes Off You“ на Франки Вали, „Just Can't Get Enough“ на „Депеш Мод“ и „Pick Up the Pieces“ на „Average White Band“. Дебютът на песента за Хал Робсън-Кану беше на 6 септември 2015 година в Кардиф, където Уелс прие Израел в европейска квалификации. „Драконите“ не взеха нужната победа (0:0), за да си гарантират ранно класиране за Евро 2016, но феновете по трибуните се забавляваха с песента за Робсън-Кану, който беше титуляр, получи жълт картон и в 79-ата минута отстъпи мястото си на Саймън Чърч.

„Това беше голяма чест. Невероятно е, когато феновете ти оказват подобна подкрепа, а сега има и песен. Нереално е! Имам чувството, че пееха тази песен през половината мач. Играчите в отбора заем за „The Barry Horns“ и постоянно говорим за техните изпълнения, но не съм очаквал да има нещо специално за мен“, призна Робсън-Кану след мача.

27-годишният нападател вече е символ на уелската гордост, но пътят до това не беше лек за родения в западната част на Лондон футболист, играл за националните отбори на Англия до 19 и до 20 години. Преди шест години той реши да играе за Уелс и получи правото на това заради баба си, която е от 30-хилядния град в Южен Уелс Кеърфили. А е можел да избере и Нигерия заради родината на баща си.

Самата футболна кариера на Хал Робсън-Кану не започва леко. На 10-годишна възраст се присъединява към школата на Арсенал, но пет години по-късно е освободен. „Бях сред най-малките в отбора. Не бях достатъчно бърз, достатъчно силен и достатъчно едър“, признава уелският национал. Той обаче има талант, който не остава незабелязан от шефа на школата на Рединг. Този човек се казва Брендън Роджърс – настоящият мениджър на Селтик и бивш такъв на Суонзи и Ливърпул. Така от 2004 година до това лято Хал Робсън-Кану е част от „роялистите“, като има два престоя под наем в Саутенд и Суиндън.

Хал Робсън-Кану в момента може да е част от написването на новата история на уелския футбол, но пък няма отбор. Договорът му с Рединг изтече и не беше подновен. В часовете след победата на Уелс над Белгия редица фенове призоваха в социалните мрежи своите любими отбори да подпишат с автора на два гола на Евро 2016. Дори се появиха шеговити коментари, че Реал (Мадрид), Барселона, Байерн, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси се борят за подписа на Робсън-Кану.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ