Различни организации, подкрепящи правата на движението на лесбийките, бисексуалните, гейовете и транссексуалните (LBGT), изпратиха гневни писма до УЕФА във връзка с решението да се забрани на градската управа на Мюнхен да освети стадион „Алианц Арена“ с цветовете на дъгата за днешния мач от Евро 2020 между Германия и Унгария.

Както е известното, дъгата е основният международен символ на гей общността. Вратарят на националния отбор на Германия Мануел Нойер пък от началото на европейското първенство играе с капитанска лента в цветовете на дъгата. В тази връзка УЕФА проведе кратко разследване, но позволи на Нойер да продължи да носи лентата.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Недоволството на LBGT е продиктувано от антигей и расисткото поведение на унгарските фенове в двата домакински мача на маджарите на европейското първенство – срещу Португалия и срещу Франция. Партньорската организация на УЕФА за мониторинг на дискриминацията FARE представи доклад, който доказва наличието на антигей транспарант на мача с португалците, а в срещата с „петлите“ са се чули маймунски звуци.

Кметът на Мюнхен Дитер Ритер обяви, че молбата за поставяне на цветовете на дъгата на стадион „Алианц Арена“ е протест срещу новото законодателство в Унгария, забраняващо разпространението в училищата на материали, пропагандиращи LBGT и смяната на пола. Различни гей организации от Англия, Нидерландия, Германия, Турция, Полша, Португалия, Франция, Словения, Русия, Финландия, Испания и Италия са изпратили протестни ноти до УЕФА.

В резултат на това европейската футболна централа излезе с официално становище и дори украси собствената си емблема с цветовете на дъгата.

„УЕФА с гордост днес се украсява с цветовете на дъгата. Този символ въплъщава нашите основни принципи – стремеж към по-справедливо и равноправно общество, което не разделя хората според техния произход, вяра и полова принадлежност. Някои интерпретираха отклоняването на молбата на Мюнхен като политически акт. Напротив, самата молба по своята същност беше политическа, тъй като е свързана с присъствието на националния отбор на Унгария на стадиона. За нашата организацията дъгата не е политически символ, а знак на силна обвързаност към по-многообразно общество“, обявиха от УЕФА в официалното си съобщение.