Италия спечели Евро 2020, след като във финала победи Англия след дузпи. „Адзурите“ впечатлиха още от първия си мач, въпреки че победата над Турция дойде трудно и съперникът трябваше да помогне с автогол, за да бъде открит резултата. След това играта на скуадрата се разгърна и италианците изведнъж се превърнаха във фаворит за титлата, въпреки че преди началото на европейското първенство малцина бяха специалистите, които отреждаха подобна роля за тима на Роберто Манчини.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Италия плени феновете не само с победите си, но и с изключително необичайния за „адзурите“ стила на игра – красив, нападателен и комбинативен. Думата „катеначо“ сякаш беше забранена в лагера на италианските национали, въпреки че играта и в защита продължи да бъде впечатляваща. За седем мача на Евро 2020 тимът на Манчо допусна четири гола, като в нито една среща не получи повече от едно попадение.

Как обаче се стигна до тази неочаквана за мнозина промяна, която превърна Италия не само в европейския шампион, но и в един от

най-красиво играещите отбори
в света към момента.

След провалените квалификации за Мондиал 2018, където скуадрата не успя да се класира, последва моментална реакция от националният олимпийски комитет – висшият ръководен орган на спорта в страната. Беше създадена двучленна комисия, която да направи анализ на представянето на „адзурите“ в пресявките за световното първенство.

Единият от членовете беше Алесандро Костакурта. Бившият централен защитник на Милан и националния отбор изгледа запис на всички мачове и особено наблегна на болезнения плейоф с Швеция, загубен с общ резултат 0:1. Неговият извод за загубата от „тре крунур“ гласи: „Андреа Белоти и Чиро Имобиле през целия мач бяха в собствената половина на Италия. Това беше любезна покана към шведите да ни атакуват.“

След това е направен списък с кандидати за селекционерския пост на националния отбор. Изискването към тях е да наложат висока преса и стабилно притежание на топката. Списъкът обаче изведнъж се изчерпва, тъй като никой не желае да рискува и да предриеме тази kеочаквана цялостна промяна в традиционния стил на игра на Италия.

Костакурта споделя терзанията си в разговор със своя бивш съотборник в националния отбор Роберто Манчини (двамата на снимката вдясно), който по това време е треньор на Зенит (Санкт Петербург). Реакцията на Манчини е удивителна:

„Аз съм правилният човек“.

Следва прекратяване на договора с руския клуб и назначението на бившия нападател начело на „адзурите“. Изведнъж всички стават свидетели на някаква приятна изненада в представянето на италианския национален отбор, който не само се брани умело, но и показва изключително приятен стил на игра. На Ботуша бързо му лепват и определение: „Тики-Италия“. За хората, които познават начина на игра на Манчини още от времето му като активен футболист това обаче не е изненада. Това е стилът, който някогашният нападател на Сампдория и Лацио е усвоил от работата си изтъкнати специалисти като Вуядин Бошков и Свен-Йоран Ериксон.

„Адзурите“ спечелиха квалификационната си група с 10 победи от 10 мача. Това убеди управата на Италианския футболен съюз (FIGC) да продължи договора на селекционера но 2026 г. Това беше мъдър ход от страна на шефа на федерацията Габриеле Гравина, тъй като с успеха на Евро 2020 и с класирането за финалната четворка на Лигата на нациите през октомври Манчини ще се превърне в апетитна хапка за големите европейски грандове. За три години Италия се изкачи от 21-о място в световната ранглиста на ФИФА до актуалната към момента седма позиция. За това много спомогна и серията от 34 поредни мача без допусната загуба.

Едно от основните послания, които Манчо направи още в първите дни на работата си в националния отбор беше към треньорите в Серия „А“. Той им препоръча да гласуват повече доверие на младите таланти и даде личен пример за това. Преди Евро 2020 под негово ръководство общо 68 различни футболисти играха за Италия. На самото европейско първенство Манчини даде шанс за изява на 25 от всичките си 26 избраници. Единствени третият вратар Алекс Мерет не игра на шампионата. Нито един друг селекционер на „адзурите“ в историята не е експериментирал толкова, но в неговия случай това проработи.

За три години общо
36 нови играчи
дебютираха за Италия

под ръководството на Манчини. Това беше едно освежаване на състава на „адзурите“, а в същото време даде на футболистите увереността на национални състезатели. Да вземем за пример 21-годишния Алесандро Тонали. Той играеше за Бреша в Серия „Б“, когато дебютира за скуадрата. Тонали, който вече е в Милан, не само прилича визуално на Андреа Пирло, но и стилът му на игра много наподобява на бившия треньор на Ювентус. Да добавим и Николо Дзаниоло, дебютирал за Италия още преди да е изиграл и една минута в Серия „А“. Двамата в крайна сметка не попаднаха в окончателната селекция за Евро 2020, но със сигурност ще са част от бъдещето на италианския национален отбор.

С работата си Манчини напълно доказва, че Италия може да забрави за популярната в цял свят тактическа схема, известна като „катеначо“. 56-годишният специалист наложи офанзивната 4-3-3, въпреки че играта в защита продължава да е изключително стабилна заради изключително опитните Джорджо Киелини и Леонардо Бонучи.

Зад тях е Джанлуиджи Донарума. За 22-годишен вратар той има изключителен опит. Да не забравяме обаче, че дебютира в мъжкия футбол още на 16 г. Освен това е експерт по спасяването на дузпи. Още преди началото на Евро 2020 беше отразил 15 от общо 43 удара от бялата точка. На полуфинала на европейското първенство срещу Испания спаси решителната дузпа на Алваро Мората, а на финала срещу Англия парира ударите на Джейдън Санчо и Букайо Сака. Така Донарума стана притежател на уникално постижение. Той е излязъл победител в петте случая, в които на отборите му се е налагало да изпълнява дузпи – 3 с Милан и два пъти с Италия.

Халфовата линия се превърна във важно звено, осигуряващо бързия преход към атаката. В това отношение

изпъква едно име
Николо Барела.

Евро 2020 беше първият голям турнир за този футболист, който привлече внимание към себе си доста млад. Барела (на снимката долу) дебютира в мъжкия футбол на 17 г. На 20 вече беше капитан на Каляри. През 2019 г. премина в Интер, където бързо се превърна в изключително важен играч. Сега, когато е на 24 г., спокойно може да се каже, че е истинският лидер на новия шампион на Италия. Като добавка може да споменем, че е феноменален при единоборствата и има изключително висок коефициент на полезно действие. Това е футболист, който може почти всичко на терена.

Ключът към добрата игра на Италия във формация 4-3-3 е именно наложеният от Манчини фокус по фланговете и скъсена дистанция между линиите в различните фази на играта. Това пакетното придвижване върши прекрасна работа на „адзурите“ както в атака, така и в защита. Успешното прилагане на този стил изисква добро познаване на тактическите изисквания, високо ниво на комуникация между играчите и голямо КПД от всеки един футболист.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ