Ново напрежение се породи межди Гърция и Северна Македония по време на Евро 2020. След като южните ни съседи скочиха на надпис върху екипите на македонците, на които пише само "Македония", а не "Северна Македония", сега и северномакедонската национална телевизия MRT наля масло в огъня.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

ТВ екипът, отговорен за излъчването на дебютния мач на македонците на турнира загубен с 1:3 от Австрия снощи, използва съкращението MKD, с което реално не признава думата "Северна". Не така направиха останалите тв оператори в Европа, сред които и ДИЕМА, предаваща мача в България с надпис "С МАК" за Северна Македония (втората снимка).

Гърците настояват за спазване на споразумението от Преспа, подписано през юни 2018 г. от македонския премиер Зоран Заев и тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас, с което Македония се съгласи да промени името си на Република Северна Македония.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас вече изпрати писмо до колегата си Буяр Османи и настоя споразумението да се спазва, тъй като MRT e държавна институция.

В Северна Македония не приеха особено сериозно протеста на гърците и настояват, че това е форма на ревност за това, че Гърция не се е класирала на Евро 2020.