Президентът на Русия Владимир Путин коментира новите екипи на националния отбор на Украйна. На 6 юни украинците представиха фланелките си, на които е изобразен контур на националните граници, в които е включен и полуостров Крим. През 2014 година Русия си върна територията, а украинците оспорват акта на Москва и до днес. 

„Екипът на Украйна въобще не ме притеснява. В него няма нищо ново, тъй като позицията на украинските власти относно Крим ни е много добре известна. Те пренебрегват свободно изявената воля на жителите на полуострова, което по никакъв начин не се вписва в понятието за демокрация“, заяви Путин в ефира на телевизия „Русия 24“.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Само два дни след представянето на новите екипи на Украйна, различни руски организации се обърнаха към международните организации, като им обръщат внимание на наличието на политически мотиви върху фланелките и така нарушават принципите на УЕФА.

Президентът на Руския футболен съюз Александър Дюков обяви, че очаква в следващите дни да получи отговор от страна на европейската футболна централа. Само преди дни УЕФА обяви, че всички екипи за Евро 2020 са одобрени и отговарят на стандартите.

В същото време депутатката Светлана Журова, олимпийска шампионка по кънки бягане от Торино 2006, изрази опасения, че може да се стигне до безредици, ако в течение на европейското първенство на Украйна се наложи да играе в Санкт Петербург. Това е възможно да се случи на четвъртфиналите.

„Сигурна съм, че руските фенове щяха да подкрепят Украйна, но в настоящата ситуация не мога да предвидя как ще постъпят. Темата е много деликатна, а ситуацията с екипите може да отблъсне нашите запалянковци. Притеснявам се, че евентуалното пристигане на украинските национали в Санкт Петербург може да доведе до боеве и други хулигански действия“, обяви Журова.