Ръководството на Ферари е на път да сътвори сензационна новина. След днешно заседание италианският тим потвърди намерението си да напусне Формула 1 догодина, след като не стигна до разбирателство с ФИА за въвеждането на таван на бюджета на отборите в размер на 40 милиона паунда.

Ферари е единственият екип, който се състезава от началото на Формула 1 от 1950 година, но Макс Мозли заяви, че спортът може да оцелее дори и без италианската марка.

Все още има възможност Ферари да остане в играта, но Мозли трябва да оттегли предложението си за таван на разходите на тимовете. “Ние сме за еднакви правила за всички отбори, ясни цели и стабилност на асоциацията на отборите (ФОТА). Ако предложенията от страна на ФИА не бъдат премахнати, няма да участваме в следващия шампионат. Ферари е сигурен, че много фенове по света ще разберат липсата на Скудерията”, се казва в официално съобщение на италианския отбор.

Очаква се документи за участие през следващата година със сигурност единствено да попълнят отборите на Уилямс, БраунGP и Форс Индия. Ферари, Ред Бул, Торо Росо, БМВ, Рено и Тойота вече заплашиха, че няма да участват през 2010 година, ако това правило не се промени. За сега не е ясна позицията на Макларън.

При доброволния бюджетен таван, отборите ще имат възможност да избират. Очаква се на екипите, които приемат ограничението, да им бъде дадена много по-голяма техническа свобода. Освен подвижни крила, по-добри подове на шасито и двигател с повече обороти, тимовете може да получат и неограничени на брой тестове по време на сезона. Тези отбори, които не са съгласни да харчат до 40 милиона паунда ще имат много повече технически ограничения в колите си./БЛИЦ