Световният шампион Себастиан Фетел постигна най-добро време във втората свободна тренировка преди неделния старт за Гран При на Италия. Германският пилот на Ред Бул изпревари с 0,036 секунди Люис Хамилтън с Макларън, който по-рано днес бе най-добър в първата сесия. Трети резултат във втората тренировка на "Монца" даде Михаел Шумахер. Легендарният германец изостана с 0,337 секунди от сънародника си Фетел.

Четвърта и пета позиция заеха пилотите на Ферари Фелипе Маса и Фернандо Алонсо. Марк Уебър с Ред Бул и Дженсън Бътън с Макларън пък трябваше да се задоволят съответно с шесто и седмо място.

Сесията не мина без инциденти. Още в десетата минута от развяването на зеления флаг, Себастиен Буеми загуби контрола на своя болид Торо Росо и се разби в предпазните огради. Макар на швейцареца да му нямаше нищо, колата му понесе много щети и нямаше как да продължи тренировката. Другият пилот на Торо Росо Хайме Алгерсуари за малко не катастрофира в един от болидите на Заубер, след като бе избутан в тревата на старт-финалната права. Фетел пък трябваше да мине на пряко през шикана Аскари, за да избегне контакт с един от болидите на Върджин. Сесията завърши с жълти флагове, след като болидът на Камуи Кобаяши спря в тревата.