Двукратният световен шампион Себастиан Фетел беше най-бърз в третата и последна свободна тренировка преди Гран При на Япония. Неговият съотборник в Ред Бул Марк Уебър даде второто най-добро време.
 
Фетел, който през този сезон спечели три полпозишъна, направи най-бързата си обиколка на пистата “Сузука” за една минута и 32,136 секунди. Резултатът на германеца беше с 0,2 секунди по-добър от австралийския му съотборник.
 
Трето време даде Фелипе Маса от Ферари, който изостана на почти половин секунда зад Уебър. Зад бразилеца се нареди Михаел Шумахер, който обаче има да изтърпи наказание от 10 места на стартовата решетка заради причинена катастрофа в Гран При на Сингапур.
 
Пети и шести бяха пилотите на Заубер – Серхио Перес, който от следващата година ще кара за Макларън и Камуи Кобаяши, единственият японски пилот във Формула 1. Седми резултат даде Ромен Гросжан от Лотус, а Дженсън Бътън е с осмо време, след като беше забавен от трафика в края на сесията.
 
Пол ди Реста от Форс Индия показа възстановяване от вчерашната си катастрофа и записа девето време. Неговият съотборник Нико Хюлкенберг катастрофира тежко 20 минути преди края на тренировката. Десети резултат записа венецуелският пилот на Уилямс Пастор Малдонадо.