Световният шампион Себастиан Фетел спечели деветия си полпозишън за сезона и ще потегли пръв в утрешнoто Гран При на Белгия, което е от 15:00 часа и ще бъде предавано директно по ТВ7.

Пилотът на Ред Бул направи много силна серия финални обиколки на мократа писта "Спа-Франкоршан" и остави зад себе си Люис Хамилтън (Макларън) и съотборника си Марк Уебър. Както е извесно, последният днес навършва 35 години, а в третата тренировка по-рано през деня даде най-бързо време. И във вчерашната втора сесия Уебър също беше с най-добър резултат.

Седемкратният световен шампион Михаел Шумахер, който този уикенд в Белгия чества 20-ата си годишнина във Формула 1, се провали и дори не успя да направи бърз тур. Именитият германец блъсна болида си още при загрявката в първата част. От екипа му в Мерцедес обясниха, че се е подхлъзнал на мокър асфалт и е изгубил контрол над колата си.

Пилотът на Макларън Дженсън Бътън не успя да влезе в третата фаза на квалификацията, след като от отбора му допуснаха детинска грешка и го прибраха в бокса твърде рано. Така британецът ще трябва да стартира утре чак на 13-ата позиция. Шуми пък ще чака решение от стюардите относно подреждането си на стартовата решетка.

Квалификацията премина много интересно и напрегнато за лидерите до последната бърза обиколка. Времето продължи да е лошо и преди старта й. За първия сегмент от сесията пистата беше мокра, а точно заради валежи никой от отборите така и не можа да събере достатъчно данни от свободните тренировки, което означаваше, че битката ще се води малко на сляпо.

След Фетел, Хамилтън и Уебър завършиха Фелипе Маса (Ферари) и Нико Розберг (Мерцедес). Впечатляващо бе класирането на Хайме Алгерсуари, постигнал шесто време със своето Торо Росо и това на Бруно Сена (Рено) - седми. Серхио Перес със Заубер също бе в Топ 10 днес на "Спа-Франкоршамп". Между младия мексиканец и Бруно Сена завърши Фернандо Алонсо (Ферари) - осми. /БЛИЦ

2_18.jpg