Президентът на Германската футболна федерация Райнхард Гриндел призна, че е трябвало да защити бившия национал Месут Йозил след скандала със снимката на футболиста с турския президент Реджеп Ердоган. Малко преди началото на Световното първенство в Русия офанзивният халф се снима с Ердоган по време на предизборната кампания на турския президент, след което стана обект на сериозни критики и нападки от феновете. Плеймейкърът на Арсенал Йозил бе критикуван и за играта си по време на Мондиал 2018 в Русия, където Бундестимът се провали и отпадна още в груповата фаза. След това халфът обяви, че се оттегля от националния отбор и се оплака, че е бил обект на расизъм.

"Трябваше да заема по-ясна позиция, като се има предвид, че от някои места имаше расистки нападки. Трябваше да защитя Месут Йозил. Подобни нападки са недопустими. Трябваше да намеря точните думи", коментира Гриндел пред „Билд“.

Самият Йозил бе нападнал директно Гриндел в съобщението, с което обяви оттеглянето си от Бундестима. "В очите на Гриндел и неговите поддръжници аз съм германец, когато печелим, но съм имигрант, когато губим", бяха думите на футболиста.

"Съжалявам, че той се чувства предаден от федерацията. Но трябва да се отбележи, че аз никога не съм коментирал представянето му по време на Световното първенство. За мен винаги е било важно да печелим заедно и да губим заедно. Да се обвини един играч за отпадането ни би било абсурдно", каза още Гриндел и допълни, че е възможно националният селекционер Йоахим Льов да разговаря с Йозил за евентуално завръщане в Бундестима.