Борусия (Дортмунд) спечели дербито на 15-ия кръг в германската Бундеслига с 3:1 при визитата си на РБ Лайпциг и така остави шампиона Байерн на върха във временното класиране.

През първата част домакините имаха леко превъзходство, но до сериозни положения не се стигна пред нито една от двете врати. Тимовете имаха общо един точен удар и той бе на сметката на „червените бикове“. Аксел Витсел от гостите получи контузия и бе сменен принудително в 30-ата минута от Емре Джан.

Скоро след почивката Дортмунд поведе в резултата с гол на Джейдън Санчо (55), който комбинира с Марко Ройс и прати топката във вратата на Петер Гулаши. Вестфалци пропиляха шанс да удвоят аванса си четири минути по-късно, когато Рафаел Герейро отправи опасен удар от въздуха, но не намери целта.

Борусия продължи да доминира и в 65-ата минута Ерлинг Холанд отправи мощен удар, но топката срещна напречната греда. Две минути след това Дани Олмо отправи опасен удар към отсрещната врата, но топката срещна десния стълб на вратата, пазена от Роман Бюрки.

Ерлинг Холанд (71, 81) не само удвои преднината на гостите, но и я направи класическа след асистенции на Санчо и Ройс. В самия край Александър Сьорлот (89) намали, но за нещо повече домакините нямаха време.

След загубата РБ Лайпциг остава втори в класирането с 31 точки и изостава на две от лидера Байерн, който снощи допусна обрат от 2:0 до 2:3 и загуби при визитата си на Борусия (Мьонхенгладбах). Дортмунд излезе четвърти с 28 точки, измествайки от тази позиция настанилия се по-рано на нея Унион (Берлин) с 25 точки. Байер (Леверкузен) е трети с 29 точки.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ и КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА