Шалке 04 загуби с 0:2 като домакин на Фрайбург в сряда вечерта. Това е 28-ият пореден мач на „кралскосините“ без победа в Бундеслигата. Дългата серия започва на 17 януари 2020 г., когато е записан успех с 2:0 над Борусия (Дортмунд). Оттогава последваха 18 поражения и 10 равенства.

Тази поредица припомни един стар виц в Германия:
- Откога твоят любим отбор не печелил мач в Бундеслигата?
- Попитай дядо ми!

Всъщност шегата е на 55 години и е измислена през сезон 1965/66. Тогава Тасмания (Берлин) записва антирекорда на Бундеслигата – 31 мача без победа в шампионата. В единствения си сезон в елита берлинчани стартират обнадеждаващо – победа с 2:0 над Карлсруе. В оставащите 33 мача е записан само още един успех (2:1 над Борусия Нойнкирхен в предпоследния кръг). Тимът завършва сезона с едва осем спечелени точки от 68 възможни, а головата разлика е 15:108. Единственият отбор, който в рамките на шампионата не успява да победи Тасмания, е Кайзерслаутерн (0:0 и 1:1). Точката на „Беценберг“ е единствената, която берлинчани печелят като гост.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

В общото класиране на всички отбори, играли в историята на Бундеслигата, Тасмания (Берлин) заема последното 56-о място. Такъв ужасяващ антирекорд би се считал за срамен за всеки един отбор. Това обаче не е така. Феновете на Тасмания се гордеят със своето постижение и именно затова във всеки един мач стискат палци на Шалке 04. Надеждата е „кралскосините“ най-сетне да спечелят победа и да прекъснат серията си без успех в Бундеслигата.

„Не искаме да загубим рекорда си. Той е наш от десетилетия и е част от идентичността на Тасмания. Благодарение на него всички познават нашия клуб. Преди началото на всеки сезон получаваме безплатна реклама в медиите. Не се нуждаем от някаква специална кампания, за да привлечем спонсори. Всички са чували за берлинския Тасмания. Искаме това да се запази“, обяви пред „Кикер“ Алмир Нумич – изпълнителен директор на клуба от германската столица.

Какво обаче се случи с Шалке 04 и защо отборът, който започна започна 2020 г. на пето място в класирането, ще посрещне 2021 г. в зоната на изпадащите. Интересното е, че тук може да бъдат открити много паралели с българския Левски и те не са свързани само със сините екипи. Огромни дългове, постоянно текучество на кадри и все по-сериозно използване на играчи от школата. А всичко най-лошо последва след началото на настоящата година.

През лятото техническият директор Александър Йобст съобщи притеснителната новина – клубът има дългове от 200 милиона евро, които до края на годината ще нараснат до 250 милиона. Причината е, че от всички отбори в Бундеслигата Шалке 04 е ударен най-сериозно от пандемията от COVID-19. Йобст не уточни по какъв начин точно клубът търпи тези финансови удари, но предупреди, че в бъдеще акцентът ще бъде върху покриването на задълженията, а не върху спортните резултати в първенството. Малцина обаче очакваха, че Шалке 04 ще се превърне в боксова круша в Бундеслигата.

Треньорът Давид Вагнер, който през втората половина на сезон 2019/20 записа 16 поредни мача без победа, не беше заменен през лятото. Спортният директор Йохен Шнайдер предизвика истинско учудване с намерението си да продължи да гласува доверие на бившия американски национал. Шнайдер обаче беше принуден да уволни Вагнер след втория кръг, след като в първите два мача бяха записани унизителното 0:8 срещу Байерн и поражение с 1:3 от Вердер.

На треньорския пост беше назначен Мануел Баум (на снимката вляво), който в Германия е известен с това, че работи успешно с млади играчи в Аугсбург. Проблемът е, че Баум беше лишен от един от най-обещаващите футболисти на Шалке 04, за да бъде спасен бюджетът до известна степен. Американският национал Уестън Маккени беше преотстъпен на Ювентус за 3 милиона евро с опция за откупуване срещу 18 милиона. За сметка на това отборът беше попълнен от играчи, които през миналия сезон бяха пратени под наем, тъй като за тях нямаше бъдеще в отбора. Така в Гелзенкирхен се завърнаха Хамза Мендил, Набил Бенталеб, Ралф Ферман и Марк Ут.

Другият начин за подсилване беше чрез играчи под наем. Така Госало Пасиенсия беше взет от Айнтрахт (Франкфурт), а 20-годишният Килиан Лудевиг от Ред Бул Залцбург беше призван да запуши дупката в дясната зона на защитата. През септември 36-годишният ветеран Ведад Ибишевич (с №11) подписа срещу нищожните за Бундеслигата 10 000 евро на месец. Седмици по-късно обаче той се скара с помощник-треньора Налдо и управата на „кралскосините“ обяви, че контрактът на ветерана ще бъде прекратен в края на годината. Ибишевич обаче предпочете да не чака, събра си багажа и се върна при семейството си в Берлин.

Заради различни прегрешения Амин Харит и Набил Беталеб бяха отстранени от отбора. Напоследък Харит беше върнат, но по всичко личи, че Бенталеб няма повече бъдеще в тима от Гелзенкирхен и през зимата ще му бъде търсен нов отбор. Контузиите също не помагат в работата на треньора Мануел Баум. Само преди 10 дни 35-годишният трети вратар Михаел Лангер трябваше да запише едва втория си мач в Бундеслигата – 13 години след първия. Ветеранът може да се счита за герой, тъй като само благодарение на неговите прояви Шалке 04 загуби... само с 0:3 от Байер (Леверкузен).

В последно време треньорът Баум дава шанс и на младия американец Матю Хоуп, който беше привикан от втория отбор. Наставникът на дублиращия тим Торстен Фрьолинг вече обяви, че очаква съвсем скоро и други негови играчи да бъдат станат част от Бундеслигата.

Развитието на нещата в клуба се наблюдава със свито сърце от феновете на Шалке 04. Те обаче не стоят безучастни. Няколко пъти се събираха пред стадион „Фелтинс Арена“, за да протестират срещу управлението. Все пак „кралскосините“ са клубът с втория най-голям регистриран брой членове – 160 000. Те критикуват публично ръководството и излязоха със специална декларация. Феновете са притеснени, че дупката, в която любимият им клуб е по-дълбока от мините за въглища и желязна руда в Рурската област и околностите на Гелзенкирхен.

„Целият сезон до момента е една публична декларация за моралния банкрут на ръководството. Клубът ни бързо губи доверието на хората, а по-лошото е, че губи и своята идентичност. Няма да позволим любимият отбор да ни бъде отнет и да бъде унищожен“, твърдят привържениците.

Повод за последното изречение беше намерението на Александър Йобст да направи структурни промени, според които клубът вече няма да бъде 100% контролиран от феновете, а ще бъде превърнат в корпоративно партньорство между няколко фирми. Това ще бъде обсъждано на следващото годишно събрание, а за приемането на предложението му ще е нужно мнозинство от 75% от гласовете.

Скандалите в клуба и слабото представяне на отбора все повече превръщат Шалке 04 в посмешище за страничните наблюдатели. По нищо не личи, че „кралскосините“ скоро може да излязат от финансовата и игрова криза.

Все пак бяха взети нови спешни мерки. Треньорът Баум беше уволнен и на неговото място се върна ветеранът Хууб Стевенс, който е носил големи успехи на Шалке. Въпросът е дали опитният специалист ще може да възроди тима...

Не се ли случи това, няма да е изненадващо, ако в края на сезона тимът от Гелзенкирхен изпадне от Бундеслигата за първи път от 1988 г. Така Шалке 04 ще стане поредният традиционен за германския елит клуб, който може да се срине във второто ниво на местния футбол. В подобна ситуация се оказа Хамбургер, който след години на мъки в Бундеслигата пропадна през 2018 г. и за момента не успява да се върне сред най-добрите отбори в Германия.

Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ