От началото на сезона в Бундеслигата няма сериозни изненади, но има и няколко, които заслужават да бъдат отбелязани. Една от тях е представянето на Шалке 04. Отбор, който беше десети през миналия сезон, а в момента се намира в Зона Шампионска лига. Бяха записани победи над директни конкуренти за призовите места като РазенБалшпорт (Лайпциг), Хофенхайм и Байер (Леверкузен). За това има една причина и тя е треньорът на отбора.

Когато Шалке 04 назначи Доменико Тедеско през лятото, много хора бяха изненадани. Роденият в Италия, но израснал в Германия, специалист имаше скромен опит начело на мъжки отбор. Той се изчерпваше с двумесечен престой на втородивизионния Ерцгебирге (Ауе), където наследи Павел Дочев. Тедеско води „виолетовите“ само 10 мача, но спаси отбора от изпадане. Когато той пое тима, Ерцгебирге беше на последното място в класирането, но в първите си пет мача спечели 13 точки и в крайна сметка завърши на 14-а позиция във Втора бундеслига.

Преди това беше работил само в школите на Щутгарт и Хофенхайм. Именно заради малкия му опит мнозина изразиха съмненията си, че ще постигне успехи с „кралскосините“. Основното решение за назначението на Джовани Тедеско беше на спортния директор на Шалке 04 Кристиан Хайдел. Той има опит в работата с неопитни треньори. Негови бяха назначенията на Юрген Клоп и Томас Тухел в Майнц. Сега Тедеско се присъедини към списъка от специалисти в Германия, известни като „Лаптоп треньори“. В листата освен Клоп и Тухел се намира и наставникът на Хофенхайм Юлиан Нагелсман, с когото треньорът на Шалке 04 бе съученик по време на треньорските курсове през 2016 г. (двамата на снимката вдясно)

С работата си на „Фелтинс Арена“ Тедеско се показа като иноватор, който умело се възползва от слабостите и силните страни на своя отбор, както и от тези на съперниците. Една от основните му промени беше играта с трима футболисти в защита, където в основата са почти несменяемите Налдо и Матия Настасич. Точно пред защитната тройка 32-годишният треньор постави двамата дефанзивни полузащитници. Двамата външни халфове Бастиан Очипка и Даниел Калиджури пък при необходимост се връщат достатъчно назад, за да покрият двата фланга на отбраната. Това прави Шалке много труден за пробиване.

Дефанзивният стил на „кралскосините“ привидно дава възможност на съперниците им да навлизат свободно в тяхната половината. Освен това тимът на Тедеско не използва висока и агресивна преса. Противникът се атакува предимно, когато достигне пред защитата на Шалке. Свободното нахлуване в полето на тима от Гелзенкирхен прави от съперниците изключително удобни за контраатакуване. В такива случаи един от тримата защитници праща дълга топка към нападателите.

Така се пропуска ролята на халфовете, които се включват в играта единствено при провал на контраатаката. В този моменти идва алтернативният вариант на Тедеско. При него има изместване назад на единия дефанзивен халф и на единия от тройката нападатели. Така се образува офанзивен петоъгълник, който заедно пресира футболиста с топката още в централната зона или дори в противниковата половина. Тогава идва и вторият вариант за организирането на атаките. В него важна роля има Макс Майер, който играе в основата на петоъгълника. Така от типичен плеймейкър тип №10, той се превръща в дефанзивен халф. Тук много добре Тедеско се възползва от умението на бившия младежки национал на Германия да пази топката и да я подава точно. След това идва и промяната в позицията на Леон Горецка. От типично флангови играчи, той беше преместен на позиция зад нападателите, от които получава удобни пасове за далечни удари.

Двата тактически варианта, които вече са добре отработени, позволяват на Тедеско да води отбора си в мачовете с минимални намеси от страничната линия. Освен това 32-годишният специалист показа, че не се страхува да прави промени много рано в мачовете, ако играта не върви. Пример за това беше равенството 4:4 в дербито с Борусия (Дортмунд) на 25 ноември. „Жълто-черните“ водеха с 4:0 още в 25-ата минута. Седем минути по-късно бяха направени две смени, а на почивката още една. В крайна сметка „кралскосините“ стигнаха до равенството.

Джовани Тедеско има едно невероятно качество. Той вижда проблемите в играта и бързо намира начина за тяхното разрешаване. Освен това не се притеснява да отстранява и собствените си грешки. Пример за такава промяна беше срещата с Щутгарт в третия кръг. Първото полувреме завърши 1:1, но „кралскосините“ нямаха създадено голово положение и вкараха от дузпа. Швабите пък бяха по-добрият отбор на терена. На почивката треньорът на Шалке промени защитната формация с петима в отбрана и отвори пространствата за контратаки. С два бързи гола в началото на второто полувреме победата беше спечелена, а всичките заслуги отидоха за младия треньор. Промяна след почивката помогна и за равенството 2:2 като гост на Айнтрахт (Франкфурт). При 2:0 за „орлите“ Тедеско пусна в игра Бреел Емболо, тимът му започна да пресира високо. Емболо вкара в 82-ата минута, а в края на мача Налдо изравни.

Силното представяне на Шалке 04 от началото на сезона с отбор без наличието на изявени единици и звезди се дължи предимно на работата на Доменико Тедеско. Младият специалист явно има качествата да стане един от най-добрите в Германия, а вероятно и в Европа. Той обаче има един проблем. Не приема критиките, също като съученика си Юлиан Нагелсман. Грешките им често се оправдават с младостта им и все още липсата на сериозен опит. На моменти работата на Тедеско изглежда като начин да се построи покрив без да има основа за къщата. Той вече излъска фасадата на „кралскосините“, но трябва да поработи и върху подсилване на основите чрез подобряване на собствените си тактически познания. Различни анализатори на германския футбол отчитат, че Тедеско често не се вслушва в съветите на собствените си скаути. Когато промени и това си отношение, треньорът на Шалке 04 със сигурност може да се нареди до големите имена в занаята.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА - ТУК!