Сензационен обрат относно бъдещето на Филип Лам. Капитанът на Байерн обяви, че ще прекрати професионалната си кариера след края на настоящия сезон, но 33-годишният защитник е отказал да остане в клуба и като спортен директор, както очакваха всички медии и специалисти в Германия.

Според Sport Bild баварците са предложили позицията спортен директор на Лам, но без това да включва място за капитана в борда на директорите. Предшественикът му Матиас Замер, който се оттегли от поста миналото лято, имаше място в борда на директорите от 2012 до 2016, а преди това Кристиан Нерлинге от 2009 до 2012 година нямаше такава роля. Същото е било предложено на Лам, който обаче отказал позицията след много разговори с ръководството на клуба.

"Мога да продължа да бъда лидер, да давам най-доброто от себе си всеки ден, във всяка тренировка и всеки мач, но до края на сезона. Не мога да продължа да го правя след това", сподели Лам, чийто договор с Байерн по принцип изтича през лятото на 2018 година. Той записа мач №501 с екипа на баварците при домакинската им победа над Волфсбург (1:0), с която отборът се класира за 1/4-финалите на турнира за Купата на Германия.

"Обмислям това решение от повече от година. Прекратявам кариерата си в края на сезона. Вече информирах ръководството. Имаше разговори и накрая реших, че в момента не е точното време да вляза в ръководството на Байерн. От лятото съм пенсионер. Мога сам да реша какво да правя, а след това ще видим", допълни универсалният футболист, който е част от Байерн вече 22 години - шест като юноша и 16 в първия тим.

Филип Лам е спечелил 20 трофея с екипа на баварците, сред които седем титли в Бундеслигата и трофея от Шампионската лига през 2013 година. В кариерата си той не е получавал червен картон, а през 2014 година достигна най-големия връх и на национално ниво. Той вдигна световната купа в Бразилия като капитан на Германия.

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА