Капитанът на националния отбор на Германия Бастиан Швайнщайгер има опасност да пропусне Евро 2016 заради контузия на коляното, която получи по време на лагера на световните шампиони за предстоящите контролни срещи с Англия и Италия. Ситуацията с 31-годишния халф провокира в. „Билд“ да припомни предишните случаи, когато „бундестимът“ не е можел да разчита на важни играчи за голямо първенство.

ЕВРО'80
Малко преди европейското първенство в Италия звездите на Шалке 04 Норберт Нигбур и Клаус Фишер получиха фрактури на краката. Двамата пропуснаха турнира. Разочарованието беше голямо за Фишер, който не участва и на световното първенство през 1974 г., тъй като е замесен в скандал с уредени мачове на „кралскосините“.

МОНДИАЛ'82
Бернд Шустер пропусна Световното заради контузия. След това той се скара със селекционера Юп Дервал и повече не игра за националния отбор, което означава, че пропусна и Евро'84. „Русия ангел“ беше близо до завръщане в „бундестима“ за Мондиал'86, но тогава от Германския футболен съюз отказаха да покрият претенциите на съпругата на Шустер – Габи, която беше и негов мениджър.

ЕВРО'92
Малко преди турнира в Швеция капитанът Лотар Матеус скъса кръстни връзки на коляното и не игра европейското първенство. Мястото му беше заето от Томас Хеслер, който успя да изведе Германия до второто място след загубен финал от изненадата Дания.

МОНДИАЛ'98
Две години по-рано Матиас Замер беше лидерът на националния отбор към титлата от Евро'96 и спечели „Златната топка“, но през 1998 г. той получи контузия на коляното, която му попречи да участва на световното първенство. Това принуди селекционера Берти Фогтс да върне в „маншафта“ 37-годишния Лотар Матеус.

МОНДИАЛ 2002
Германската защита можеше да не изглежда толкова отчайващо срещу Бразилия на финала на турнира в Япония и Южна Корея, ако в отбора беше Йенс Новотни. Бранителят на Байер (Леверкузен) беше направил най-силния сезон в кариерата си, но при сблъсък с Рууд ван Нистелрой скъса кръстни връзки на коляното в полуфинален мач от Шампионската лига.

МОНДИАЛ 2006
Юрген Клинсман до последно пазеше място на Себастиан Дайслер в отбора за световното първенство, което се проведе в Германия. Басти Фантасти обаче не успя да се възстанови от контузията на коляното, която беше получил през март 2006 г.

ЕВРО 2008
Бернд Шнайдер се надяваше да приключи с националния отбор с участие на европейско първенство. Проблем с дискова херния му попречи, а само година по-късно той прекрати кариерата си. Уменията на Шнайдер липсваха на подмладения германски тим.

МОНДИАЛ 2010
Единоборство с Кевин-Принс Боатенг на финала на ФА Къп между Челси и Портсмут (1:0) сложи край на кариерата на Михаел Балак в националния отбор. Халфът се канеше да води Германия с капитанската лента на последното в кариерата му световно първенство. След тази контузия Балак повече не игра за националния отбор. На лагера на „маншафта“ преди шампионата в ЮАР травми получиха Кристиан Треш и Хайко Вестерман, а заради контузии извън отбора останаха още Рене Адлер и Симон Ролфес.

МОНДИАЛ 2014
Марко Ройс получи тежка контузия на глезена по време на последната контрола на Германия преди световното първенство в Бразилия – 6:1 срещу Армения. Заради травми шампионската титла на „бундестима“ пропуснаха Илкай Гюндоган и Марио Гомес.