Представете си, че вървите по улицата в някой квартал, известен с огромната си престъпност. Всички около вас се правят, че не Ви виждат. С косъмчетата по врата си обаче чувствате пронизващите погледи, които само чакат своя момент, за да Ви оставят на паважа, потънал в собствената си кръв. Точно така се чувстват и в РазенБалшпорт (Лайпциг) – новият лидер в Бундеслигата, който е ненавиждан от почти цяла Германия и наричан пластмасов клуб.

Традициите, историята и правилата – това са нещата, които отличават германското първенство от другите европейски шампионати. Сега обаче начело в класирането е отбор, който няма традиции и история, а по почти легален начин заобикаля правилата за собственост на клубовете. Прочутото правило „50+1“, според което инвеститорите нямат право да притежават повече от 49% от футболния клуб. Големият пай от акциите е за феновете, членове на клуба.

РазенБалшпорт (Лайпциг) дори и чрез името си заобикаля правилата, според които участниците в германския футбол нямат право да носят имената на фирми. Единственото изключение е Байер (Леверкузен), който е създаден с помощта на фармацевтичния гигант преди повече от 110 години, когато горепосоченото правило не е било в сила. Затова тимът от Лайпциг, собственост на „Ред Бул“, прие името РазенБалшпорт (в груб превод – игра с топка върху трева). Главните букви Р и Б, заедно с клубната емблема обаче са красноречиви относно собствеността на клуба.

И докато феновете на другите отбори измислят най-различни начини, за да изразят омразата си към единствения отбор от територията на бившата ГДР в Бундеслигата, то играчите на тима от Лайпциг мачкат конкуренцията на терена. Те са доказателството, че клубната философия дава резултат. Енерги (Котбус) беше последният тим от бившата Източна Германия, който играеше в елита, но изпадна през 2009 година За разлика от всички останали отбори от бившата ГДР клубът от Лайпциг се отличава с правилно управление. В регион, където има множество проблеми, най-високата безработица, най-ниските заплати и най-възрастното население в Германия, можеше да пробие само отбор, който играе под грамотно изградена система на управление.

РазенБалшпорт прави необходимото за развитието не само на футбола, но и за живота на целия регион. Новите тренировъчни центрове, най-добрите специалисти от цялата страна, постоянното развитие на юношеския спорт в околността – това е заслуга на клуба от Лайпциг и неговия собственик Дитрих Матешиц. Всички грешки, които в западната част на страната поправиха след провала на Евро 2004, сега премахват и в източната.

За създаването на правилната система Матешиц покани Ралф Рангник, известен като Професора. През 2004 година, когато амбициозният Юрген Клинсман чупеше предразсъдъците в Германия относно методите на тренировка, Рангник правеше същото в скромните Ройтлинген и Улм. След като не намери подкрепа от шефовете на Щутгарт и Шалке 04, той отиде в Регионаллигата, където стана главен архитект на успехите на друг пластмасов клуб – Хофенхайм. За четири години Професора изведе един селски отбор до Бундеслигата. В последно време той повтори това с РазенБалшпорт (Лапциг). Неговата система се беше доказала и носеше успех. Главният критерии беше избирането на млади футболисти, които са подходящи за прилагането на бърз стил на игра. „Ние не купуваме футблисти, които са над 23 години“, твърдеше Рангник в Хофенхайм, а сега продължава тази политика като спортен директор в Лайпциг.

През лятото на 2015 година, когато видя, че РазенБалшпорт може да изостане от поставените планове и цели, Професора сам застана начело на отбора и го класира за участие в Бунделигата. След това се оттегли и назначи за свой наследник един от най-перспективните треньори в Германия – австриецът Ралф Хазенхютъл. И отново не сбърка. През миналия сезон Хазенхютъл се доказа в Инголщад, където с правилна постройка на играчите постигна успехи. Без големи звезди и известни играчи, Инголщад залагаше на защитата. Нулевите равенства, особено в първата половина на сезона, бяха често явление за отбора. В крайна сметка австриецът класира тима си в средата на таблицата, съвсем близо до утвърдени клубове като Кьолн и Волфсбург.

На новото си работно място 49-годишният австриец получи по-големи възможности. Той приложи стила си на стабилна игра в защита, а в предни позиции има на разположение едни от най-перспективните играчи в цяла Германия. Всичко това дава резултат, най-вече заради използването на нестандартната и според мнозина демодирана схема на игра 4-2-2-2, в която всеки футболист, от вратаря Петер Гулаши до нападателя Тимо Вернер, знае своето място. Всичко много наподобява на Лестър от миналия сезон: повтарящи се всяка седмица тренировки, чрез които всеки играч като истински робот знае мястото си на терена във всеки момент, максимално бързо и точно подаване на топката към нападателите, подробно проучване на съперника. Всички тези съвкупности на едно място могат да направят от всеки отбор лидер в класирането си.

Дълбоката преса, която е толкова любима на Рангник, и правилната постройка в защита, която Хазенхютъл наложи в отбора, помогнаха на РазенБалшпорт да победи Борусия (Дортмунд) във втория кръг и да сломи съпротивата на останалите съперници. Така тимът от Лайпциг и Хофенхайм са единствените в Бундеслигата без загуба от началото на сезона. Ако представянето на „червените бикове“ продължи така до края на сезона, със сигурност отборът ще играе през следващата есен в евротурнирите, а най-главната цел – шампионската титла, може да бъде постигната още този сезон.

МЛАДАТА ВЪЛНА НА „ЧЕРВЕНИТЕ БИКОВЕ“
Юсуф ПОУЛСЕН – 22 г., нападател (Дания)
Едно от най-добрите открития на клуба. След пристигането си в Лайпциг през 2013 година се превърна във важна част на отбора. Бърз, силен, доминиращ във въздуха и доказан реализатор, той изключително добре се вписва в системата на клуба.

Дейви ЗЕЛКЕ – 21 г., нападател (Германия)
Името му беше познато на феновете и преди това, тъй като игра в Бундеслигата с Вердер и за две години вкара девет гола. През лятото на 2015 година РазенБалшпорт плати за него 8 милиона евро, което го направи най-скъпия трансфер в историята на Втора бундеслига. Зелке доказа стойността си с 10 гола през миналия сезон. През това лято спечели сребърен медал от олимпийските игри в Рио де Жанейро, а сега вече има и два гола в германския елит за тима от Лайпциг.

Тимо ВЕРНЕР – 20 г., нападател (Германия)
През лятото РазенБалшпорт плати 10 милиона евро на Щутгарт за младежкия национал, с което Венер стана най-скъпият играч в историята на тима от Лайпциг към момента на трансфера. Утвърден играч в различните възрастови групи на националния отбор на Германия, младият нападател бързо се адаптира при „червените бикове“ и в момента е най-резултатният играч на тима със седем попадения. Сравняван е с Мирослав Клозе, въпреки че сам сочи Марио Гомес за свой пример на подражание.

Оливър БЪРК – 19 г., дясно крило (Шотландия)
Клубът от Лайпциг даде 16 милиона евро на Нотингам за младия шотландец през лятото, като по този начин РазенБалшпорт спечели битката с Байерн, Манчестър Юнайтед, Арсенал, Тотнъм и Съндърланд. Най-скъпият транфер на клуба успя да се нагоди в Бундеслигата и до момента има един гол и две асистенции.

Наби КЕЙТА – 21 г., халф (Гвинея)
Считан за новата звезда на африканския футбол, Кейта през миналия сезон вкара 12 гола и направи 8 асистенции, помагайки на Ред Бул Залцбург да спечели титлата в Австрия. След вътрешноведомствен трансфер за 15 милиона евро гвинейският национал се озова в Лайпциг. С енергичния си стил на игра бързо пасна към Бундеслигата, а вече има и четири попадения в актива си.

Марсел ЗАБИЦЕР – 22 г., крило (Австрия)
Още един играч, който първо мина през Ред Бул Залцбург. През миналия сезон игра за тима от Лайпциг във Втора бундеслига, където вкара осем гола и направи пет асистенции. Това му спечели място в националния отбор, с който игра на Евро 2008. Освен като дясно крило, може да играе и като централен нападател. Заради мощта си често е сравняван с Роберт Левандовски, а от началото на сезона е един от ключовите играчи за тима си – 4 гола и 4 асистенции.

Вили ОРБАН – 24 г., централен защитник (Германия)
Преди година и половина премина от Кайзерслаутерн в Лайпциг, което предизвика гнева на феновете на „червените дяволи“. Все пак Орбан беше част от Кайзерслаутерн от 4-годишна възраст. Годините на обучение в една от най-престижните футболни академии в Германия го превърнаха в изключително интелигентен централен защитник. През миналия сезон във Втора бундеслига вкара един гол в 32 мача, а сега вече има едно попадение в елита за 12 срещи.

БЕРНАРДО – 21 г., дефанзивен халф (Бразилия)
Синът на бившия бразилски национал Бернардо е изключителен продукт на футболната световна експанзия на „Ред Бул“. 15-годишен се присъединява към Ред Бул Бразилия (базиран в Кампинас), а след като играе в школата и първия отбор на клуба се мести в Ред Бул Залцбург. За 16 мача вкара един гол за шампионската титла в Австрия, а през това лято срещу 6 милиона евро се премести в Лайпциг. Освен като дефанзивен халф може да играе и като централен защитник.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ
 

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА