Шалке 04 спечели с 2:1 при визитата си на Аугсбург в мач от предпоследния 33-и кръг на германската Бундеслига и си гарантира второто място в крайното класиране, а с това и участие в Шампионската лига следващия сезон. Тило Керер (23, 34) реализира и двата гола за „миньорите” от Гелзенкирхен след асистенции на Гуидо Бургщалер и Даниел Калиджури. Филип Макс (27) бе точен за домакините от Бавария след пас на Даниел Байер. Така „кралскосините” събраха 60 точки и си подсигуриха сребърните медали този сезон. Аугсбург е 11-и с 41 точки.

Големият регионален съперник на „миньорите” Борусия (Дортмунд) пък загуби у дома с 1:2 от Майнц 05, който с успеха си осигури оставането в елита. Ридле Боте Баку (4) след пас на Жан-Филипе Гбамен и Йошинори Муто (13) след подаване на Пабло де Бласис шокираха вестфалци с два ранни гола, но Максимилиан Филип (16) бързо намали след асистенция на Джейдън Санчо. До края на мача обаче „жълто-черните” не успяха да стигнат до изравняване и точката, която щеше да им гарантира третата позиция в крайното класиране и участие в Шампионската лига. Дортмунд все пак остава трети с 56 точки и при реми или загуба само с 0:1 в последния кръг при визитата на Хофенхайм със сигурност пак ще участва в най-престижния европейски клубен турнир. Майнц 05 е 14-и с 36 точки и няма шанс да изпадне дори при загуба в последния кръг у дома от Вердер.

Байер (Леверкузен) завърши 0:0 при визитата си на Вердер в Бремен и се изравни по точки с четвъртия Хофенхайм, който падна с 0:2 при гостуването си на Щутгарт. Марио Гомес (25, 74) вкара и двата гола за успеха на швабите, които от 65-ата минута играха в намален състав след втория жълт и червен картон на Аскасибар и са осми с 48 точки, имайки надежди за зона Лига Европа. Те изостават на две точки от шестия РазенБалшпорт Лайпциг, който пък все още мечтае за Шампионската лига след убедителната домакинска победа над борещия се за спасение Волфсбург с 4:1. Адемола Лукман (24, 52) реализира две попадения за „червените бикове” след асистенции на Жан-Кевин Огустен (63) и Тимо Вернер (33), които също се разписаха. Даниел Дидави (47) бе точен за „вълците”, които остават 16-и с 30 точки, а това е мястото, което дава право на допълнително участие в плейоф с третия от Втора Бундеслига за запазване на елитния статут. РБ Лайпциг е шести с 50 точки и на две от четвъртия Хофенхайм.

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА