Байерн разби като гост Фрайбург с 4:1 в среща от 28-ия кръг на Бундеслигата, но победата на баварците е под сериозна въпросителна заради грандиозен скандал в края.

В 86-ата минута гостите бяха с 12 души на терена за около 20 секунди, което не е разрешено от футболния правилник. В резултат на това мачът бе спрян за малко, докато броя на играчите отново стана в нормата. Въпреки че бе сменен, Кингсли Коман докосна топката и Байерн очевидно играе в този момент с 12 футболисти. След малко прекъсване съдията Кристиан Дингерт остави играта да продължи със спорна топка.

В правните и процесуални правила на Германския футболен съюз (ГФС), параграф 17, абзац 4, се казва: „Ако играч не е имал право да играе и е в игра, отборът, който е виновен, губи мача с 0:2, освен ако играта не е била възобновена от съдията при установяването на нарушението на правилника".

В този случай няма право да играе Забитцер, който влиза като смяна на мястото на Коман. Забитцер ще е правоспособен да играе, едва когато Коман напусне терена, което не се е случило. Това означава, че Байерн може да загуби служебно, ако Фрайбург протестира официално за нарушението на правилника, иначе нищо няма да се случи. Клубът има право до два дни да реши дали да иска служебна победа.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Забелязах, че Ники (б.р. Зюле) влиза и никой не излиза“, сподели защитникът на домакините Нико Шлотербек. В случая трябваше да бъде извършена двойна смяна. Коман и Толисо трябваше да сменени от Забитцер и Зюле на терена.

"Това беше напълно объркана ситуация, защото беше показан грешен номер, когато Байерн направи двойна смяна. Така че Коман не се почувствал като футболист за смяна. При изясняване на ситуацията четвъртият съдия не успя да види, че играчът е напуснал терена. Следователно дванадесети играч беше на терена за кратко, което не би трябвало да бъде. Забелязахме това доста бързо и съответно спряхме играта. След това отне известно време, защото и ние трябваше да координираме ситуацията с ВАР. Съответно, след това мачът продължи с пусната топка. За нас е досадно, защото сега тази сцена е фокусът, въпреки че видяхме страхотен футболен мач. Ще отбележим това в доклада за мача, всичко останало ще бъде решено от ГФС”, обясни ситуацията съдията Кристиан Дингерт.

„Твърдо предполагам, че няма и не трябва да обжалваме. Има набор от правила и ние се подчиняваме на него – действаме съответно. Ние и Байерн нямаме нищо общо с това. Това е моето разбиране за юрисдикция”, коментирс треньорът на Фрайбург Кристиан Щрайх.

„Това беше странна ситуация. Малко неясно, защото Толисо излезе заради стомашни проблеми. Тогава четвъртият съдия вече нямаше точен преглед и грешен номер също се показваше при смяната на Коман, който не знаеше, че трябва да излезе. След това имаше 8 или 9 секунди, когато бяхме един играч твърде много. Това не беше сцена, променяща играта, за да поставяте под въпрос справедливостта. Разбира се, че феновете са загрижени и че се обсъжда. Това не е изненадващо за мен. Не мисля, че Кингсли дори докосна топката. Точно преди да се кани да го докосне, играта спря. В крайна сметка се радвам, че спечелихме", заяви пък наставникът на баварците Юлиан Нагелсман.