Германският спортен концерн Adidas няма да позволи използването на №44 от новите фланелки на Бундестима, тъй като дизайнът му напомня за буквите SS, напомнящи за Нацистка Германия на Адолф Хитлер.

Приликата предизвика много критики в социалните мрежи, след като миналата седмица фирмата пусна новите дизайни на фланелките на националния отбор за Европейското, което ще се проведе именно в Германия.

„Ние ще блокираме персонализирането на тениски в нашия онлайн магазин“, каза говорителят на Adidas Оливер Брюген пред германската информационна агенция DPA. 

„Хора от около 100 нации работят в Adidas нашата компания се застъпва за насърчаване на разнообразието и приобщаването. Като компания ние активно се противопоставяме на ксенофобията, антисемитизма, насилието и омразата във всяка от техните форми“, обясни Брюген.

Всичко това идва дни след като Германската футболна федерация обяви, че от 2027 г. ще спре да носи Adidas и ще премине към Nike, слагайки край на 77-годишното си сътрудничество с германската компания.