ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Мачовете между големите национални отбори винаги са били обект на засилен интерес. За подобен случай ще припомним в рубриката „Хит БЛИЦ“. Става дума за контролна среща между Англия и Италия, играна на днешния ден преди 89 години.

На 14 ноември 1934 г. „трите лъва“ приемат „адзурите“, които само няколко месеца по-рано са спечелили първата в историята си световна титла. Всъщност, за селекцията на Виторио Поцо това е първи двубой след победния финал на Мондиал`34 срещу Чехословакия (2:1 след продължения). Шампионатът на планетата в Италия се провежда без участието на Англия, която през 1928 г. напуска ФИФА и се завръща едва през 1946 година. Именно затова медиите на Острова определят контролата като „Истинския финал на Световното“, наблягайки на факта, че Англия е сред най-добрите отбори в света и със сигурност е щяла да играе в решителния двубой за титлата на мондиала.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

Мачът е изключително важен за международния престиж на управляващия на Апенините режим на Бенито Мусолини-Дуче. За победа Дучето обещава на всички италиански футболисти чисто нов автомобил „Алфа Ромео“ и по 150 паунда (равняващи се в днешни времена на около 6000 паунда).

За домакин на двубоя е определен старият стадион на Арсенал – „Хайбъри“. Контролата става известна като „Битката за „Хайбъри“ и влиза в историята на английския национален отбор с факта, че за първи и единствен път в стартовия състав на „трите лъва“ има седем играчи на един отбор. Това са вратарят Франк Мос и полевите футболисти Джордж Мейл, Еди Хепгууд, Уилф Копинг, Рау Баудън, Тед Дрейк и Клир Бастин. Всички те играят за Арсенал. Останалите в състава са 19-годишният Стенли Матюс (играещ една втория си мач за Англия) от Сток Сити, Клиф Бритън от Евертън, Джак Баркър (Дарби Каунти) и Ерик Бруук (Манчестър Сити).

Английският състав е доста неопитен на национално ниво, като няма играч с повече от 10 мача за страната. Италианците, водени от селекционера Поцо, са с целия си блясък от световното първенство. 56 000 зрители са на трибуните, където има и доста известни личности. Постоянна информация за развоя е предавана за Мусолини.

Самият мач обаче не блести с някакви футболни достойнства, а е истинска касапница. Английският капитан Хепгууд завършва срещата със счупен нос, нападателят Бруук е с тежка контузия на лявата ръка и съмнения за фрактура, халфът Баудън е с лоша травма на глезена, а според данни от медиите единият крак на нападателя Дрейк е разкъсан почти до кост. В своите спомени Стенли Матюс твърди, че това е бил най-грубият мач, който е виждал през живота си.

Грубостта на италианците донякъде е оправдана от свирепото английско начало. Британците още във втората минута контузват диригента на защитата на „адзурите“ Луис Монти. Първоначално не се разбира сериозността на травмата му и той остава да играе до 15-ата минута. През това време Англия бележи три бързи гола, тъй като националите на Италия разчитат, че Монти е пълноценен и го оставят да се оправя почти сам с нападателите на съперника. След това бранителят излиза и поради тогавашните правила, непозволяващи смени, световните шампиони доиграват мача с 10 човека.

През второто полувреме италианците успяват да върнат бързо два от головете пасив. Техен автор е стрелецът Джузепе Меаца. Той е близо и до изравнителен гол, но при негов удар топката се отбира в гредата. Силно се изявява и вратарят Франк Мос. Заради невероятното си представяне в намален състав в Италия наричат своите футболисти „Лъвовете от „Хайбъри“.

Трябва да се отбележи, че само още един случай в историята на английския национален отбор на терена по едно и също време е имало седем играчи от един и същи клуб. Това се случва на 28 март 2001 г. в Тирана, когато Албания е победена с 3:1 в световна квалификация. Тогава петима от титулярите са от Манчестър Юнайтед (Гари Невил, Дейвид Бекъм, Ники Бът, Пол Скоулс и Анди Коул), а други двама влизат като резерви (Уес Браун и Теди Шерингам). Няма обаче случай, когато седем титуляри са от един и същи клуб.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ

14 ноември 1934 г., контрола
АНГЛИЯ – ИТАЛИЯ 3:2
1:0 Ерик Бруук (3), 2:0 Ерик Бруук (10), 3:0 Тед Дрейк (12), 3:1 Джузепе Меаца (58), 3:2 Джузепе Меаца (62)

Англия: Франк Мос (Арсенал), Джордж Мейл (Арсенал), Еди Хепгууд (Арсенал, капитан), Клиф Бритън (Евертън), Джак Баркър (Дарби Каунти), Уилф Копинг (Арсенал), Стенли Матюс (Сток Сити), Рей баудън (Арсенал), Тед Дрейк (Арсенал), Клиф Бастин (Арсенал), Ерик Бруук (Манчестър Сити)
Треньор: селекционен комитет

Италия: Карло Чересоли (Интер), Ералдо Мондзелио (Болоня), Луиджи Алеманди (Интер), Атилио Ферарис (Лацио, капитан), Луис Монти (Ювентус), Луиджи Бертолини (Ювентус), Енрике Гуаита (Рома), Пиетро Серантони (Ювентус), Джузепе Меаца (Интер), Джовани Ферари (Ювентус), Раймундо Орси (Ювентус)
Треньор: Виторио Поцо

Лондон, „Хайбъри“ – 56 044 зрители
Съдия: Ото Олсон (Швеция)