ИГРАЙ ГЕЙМ БЛИЦ 2 И СПЕЧЕЛИ ЗЛАТНА ТОПКА ОТ СТОИЧКОВ - ТУК!

Левски има нещастието да записва редица конфузни загуби и отпадания в европейските клубни турнири. Понякога тимът от „Герена“ страда и от нелепи обстоятелства, които го лишават от победи и трофеи.

Именно за една такава абсурдна ситуация, влязла в историята, ще разкажем днес в рубриката „Хит Блиц“.

На днешния ден през 2010 г. Левски приема Лил в мач от Група „С“ в Лига Европа. „Сините“ на два пъти излизат напред в резултата и два пъти французите успяват да възстановят равенството, а двубоят завършва 2:2. Особено болезнено за „сините“ е второто изравняване. То става след нелеп автогол на защитника Иво Иванов, който тъкмо се е появил в игра. Тази абсурдна ситуация ражда прякор, подронващ авторитета на футболиста, който продължава да го преследва и до днес в разговорите между феновете.

Месеци по-рано той е определен за най-добрия защитник в България и дори дебютира в националния отбор, а Левски успява да се пребори със силния финансово по това време Черноморец (Бургас) и гръцкия АЕК за подписа на бранителя. Иванов постепенно започва да се представя неубедително на „Герена“ и треньорът Ясен Петров го оставя резерва за мача с Лил. В центъра на отбраната до Йордан Милиев застава преквалифицираният нидерландски халф Сержиньо Грийн.

В 11-ата минута Левски открива резултата. Гара Дембеле се възползва от грешка на Орелиен Шеджу, преодолява и капитана Рио Мавуба, за да прати топката във вратата на бившия френски национал Микаел Ландро. В 35-ата минута резултатът е изравнен. При центриране от корнер Тулио де Мело е изпуснат от Веселин Минев и Дъстли Мулдер, за се разпише с глава.

WINBET – персонални бонуси всеки ден! (18+)

Осем минути преди края на редовното време трибуните на стадион „Георги Аспарухов“ изригват. Жоазиньо с гърди подава топката към Владимир Гаджев, който с удар от 30 метра праща снаряд във вратата на Лил. В 87-ата минута треньорът Ясен Петров прави смяна, за да заздрави защитата. На мястото на Дарко Тасевски се появява Иво Иванов.

Последва центриране на Людовик Обранияк от центъра към наказателното поле на Левски, а Иванов, плонжирайки назад, с глава изпраща топката неспасяемо в горния ляв ъгъл на вратата на Кирил Акалски. Абсурдна ситуация! Само за 14 секунди на терена бранителят си забива автогол с първото докосване на топката. След това остава да лежи на терена, облян в сълзи.

Футболният фолклор му лепва прякора Иво Главата, който все още се използва в разговорите между феновете. Различни статистици твърдят, че това е най-бързият автогол, вкаран в евротурнирите от футболист, появил се в игра като смяна. Други дори съобщават, че вероятно става дума за най-бързият автогол на резерва в историята. Информацията за това дори е публикувана от агенция „Ройтерс“. Липсва потвърждение за тези твърдения от страна на УЕФА.

“Критикувайте мен, не Иво Иванов. Аз съм човекът, който определя смените. Пак бих го пуснал в игра. Не обвинявам нито един от футболистите за пропусната победа, още по-малко Иванов. Автогол може да си вкарат и най-добрите футболисти. Иво е важен играч за отбора”, заявява треньорът на Левски Ясен Петров дни след мача.

„Никой не трябва да обвинява Иво Иванов. Това е част от играта. Той трябва да преодолее трудния момент, а ние сме тук, за да му помогнем“, допълва спортният директор Георги Иванов-Гонзо.

Иво Иванов остава в Левски до лятото на 2012 г., когато се връща в Берое. Трансферът му е част от размяна, при която на „Герена“ ще се озове Димитър Везалов. Самият той ще си вкара ключов автогол срещу Славия (1:1) на стадион „Георги Аспарухов“, който в край на сезон 2012/13 ще лиши Левски от шампионската титла. В момента Иво Иванов е капитан на третодивизионния Розова долина (Казанлък).

4 ноември 2010 г, Лига Европа, групова фаза
ЛЕВСКИ - ЛИЛ 2:2
1:0 Гара Дембеле (11), 1:1 Тулио де Мело (35), 2:1 Владимир Гаджев (82), 2:2 Иво Иванов (88-автогол)

ЛЕВСКИ: 85.Кирил Акалски, 2.Дъстли Мулдер, 55.Йордан Милиев, 3.Сержиньо Грийн, 14.Веселин Минев, 23.Андвеле Слори (58-17.Даниел Младенов), 45.Владимир Гаджев, 10.Христо Йовов (60-16.Мариян Огнянов), 20.Жоазиньо, 22.Дарко Тасевски (87-5.Иво Иванов), 39.Гара Дембеле
Резерви: 12.Божидар Митрев, 4.Стефан Станчев, 5.Иво Иванов, 7.Александър Александров, 16.Мариян Огнянов, 17.Даниел Младенов, 29.Исмаил Иса
Треньор: Ясен Петров

ЛИЛ: 1.Микаел Ландро, 5.Идриса Гей, 6.Пепе Суаре, 18.Франк Берия, 22.Орелиен Шеджу, 14.Давид Розенал, 24.Рио Мавуба (57-7.Йохан Кабайе), 10.Людовик Обранияк, 29.Стефан Дюмон, 9.Тулио де Мело (76-26.Еден Азар), 27.Жервиньо (57-8.Муса Соу)
Резерви: 30.Александре Оукиджа, 23.Адил Рами, 2.Матийо Дебюши, 4.Флоран Балмон, 7.Йохан Кабайе, 26.Еден Хазар, 8.Муса Соу
Треньор: Руди Гарсия

София, стадион "Георги Аспарухов" – 17 500 зрители
Съдия: Милорад Мажич (Сърбия)
Жълти картони: Андвеле Слори, Веселин Минев, Божидар Митрев (Левски); Рио Мавуба, Муса Соу (Лил)