На днешния ден се навършват точно 80 години от едно ключово събитие, изиграло важна роля за края на Втората световна война. На 6 юни 1944 г. армии на САЩ, Великобритания и Канада дебаркират на бреговете на Франция, за да изпълнят операция „Нептун“, която е началото на по-голямата операция „Оувърлорд“ – битката за Нормандия и последващо освобождаване на френската територия от нацистките войски.

Преди 80 години около 7000 морски съдове превозват 156 000 войници, които слизат на пет плажа на Нормандия. Те са с кодови названия „Юта“, „Омаха“, „Голд“, „Джуно“ и „Суорд“. На „Юта“ и „Омаха“ дебаркират американските части. На „Голд“ и „Суорд“ са британците, а на „Джуно“ – канадците.

Това е най-голямата десантна операция с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни сили в историята. Армиите дебаркират на френския бряг в 6:30 часа сутринта, а още по-рано парашутни части са спуснати зад гърба на германската отбранителна линия. Битките на 6 юни 1944 г. (наричан още D-Day или Денят „Д“) са изключително ожесточени. Жертвите на съюзниците са 4000 убити, а с ранените броят нараства до 9000. Няма пълна яснота за пораженията в жива сила на немците, но се приема, че цифрите са идентични.

Няма категорични данни колко представители на спорта са участвали при десанта в Нормандия. Знае се, че по време на Втората световна война мнозина спортисти загиват и от страна на Германия, така и на Съюзниците. Голяма част от професионалните атлети в Англия и САЩ са ангажирани с различни военни дейности, най-вече свързани с бреговата охрана и въздушно наблюдение.

Със сигурност се знае, че две големи имена в спорта са участвали при дебаркирането по бреговете на Франция. Това са бейзболната легенда Лорънс Питър Бера, известен като Йоги Бера, както и оставилият съществена следа в историята на голфа Робърт Тайър Джоунс-младши.

Йоги Бера още през 1943 г. подписва договор с Ню Йорк Янкийс. След Втората световна война той се превръща в легенда на клуба - като играч и треньор на „янките“ печели 13 шампионски титли. Бера обаче временно замразява кариерата си след парафирането на контракта с нюйоркчани, за да се присъедини към военноморския флот.

Бейзболистът е назначен за помощник-картечар на транспортния кораб „USS Bayfield“. На 6 юни 1944 г. плавателният съд превозва американски войници до плажа „Юта“. Йоги Бера е ранен от вражеския огън и заради това впоследствие получава орден „Пурпурно сърце“ – връчван на американски воини, ранени или загинали по време на акция.

В годините след Втората световна война той продължава да подкрепя американската армия. През 2009 г. и 2015 г. получава различни награди от флота. Умира на 90-годишна възраст през 2015 г.

Робърт Тайър Джоунс-младши е по-известен в света на голфа като Боби Джоунс. Той е най-успешният голфър-аматьор за всички времена. Причината да не стане професионалист е в личното му желание да продължи с адвокатската си практика на пълен работен ден в Атланта (щат Джорджия).

Боби Джоунс печели турнирите за професионалисти US Open (1923, 1926, 1929 и 1930 г.) и британския Open Championship (1926, 1927 и 1930 г.), както и аматьорските първенства на САЩ (1924, 1925, 1927, 1928 и 1930 г.) и на Великобритания (1930 г.).

След като прекратява състезателната си кариера в голфа, през 1933 г. Джоунс основава легендарния в момента „Augusta National Golf Club“ в Огъста (щат Джорджия), а година по-късно е сред съоснователите на веригата турнири „Мастърс“.

През месец май 1942 г. Джоунс доброволно се записва в армията и въпреки че е надхвърлил допустимата възраст от 40 г. е приет на служба. Назначен е към бойната част в Мичъл Фийлд на Лонг Айлънд (щат Ню Йорк). През 1943 г. е повишен в майор, а по-късно същата година е прехвърлен в 84-та бойна дружина към военновъздушните сили.

След това е преместен на служба в Англия и на 7 юни 1944 г. вече е на бойното поле в Нормандия. След това неговото подразделение е прикрепено към сухопътните сили и в продължение на два месеца разпитва германски военнопленници. През август 1944 г. е освободен от армията с ранг подполковник.

По време на войната често е канен да вечеря с ген. Дуайт Айзенхауер – главнокомандващия на Съюзническите сили в Европа. Генералът, който в периода 1953-61 г. е президент на САЩ, е запален голфър и през 1948 г. става член на клуба в Огъста, създаден от Боби Джоунс.

Робърт Тайър Джоунс-младши умира на 69-годишна възраст през 1971 г. Три години след това посмъртно е приет в Залата на славата на голфа. През 1981 г. американските пощенски служби отдават почит към заслугите му в спорта, като отпечатват пощенска марка с лика му, която е на стойност 18 цента.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ